Stručnjak detaljno objasnio kako uhljebske općine i gradovi ubijaju Hrvatsku, pogledajte predavanje

Foto: Screenshot/YouTube

PROFESOR s Pravnog fakulteta i stručnjak za javnu upravu Ivan Koprić održao je predavanje u sklopu serije predavanja pod nazivom "Skeptici u pubu" koje se već godinama održava u zagrebačkom klubu Sax, 13. listopada 2017. na temu "Ne idi malen ispod zvijezda: hrvatska lokalna samouprava između uhljebništva i utopije".

U svom izlaganju, Koprić je detaljno govorio o tzv. Lexu Šerif, a naglasio je i kako je kreator cijelog sustava županija osobno Vladimir Šeks, za kojega je kazao kako je dizajnirao sustav koji je HDZ-u donosio bitniju prednost nad konkurencijom.


"Ovo je karta županija u Hrvatskoj, kada bismo to išli analizirati, ne bi tu bilo baš neke pretjerane logike. Oni koji su dizajnirali sustav napravili su to tako da dobiju više glasova. Radili su na tome kako podijeliti biračko tijelo da bi oni uz primjenu tadašnjeg izbornog sustava mogli računati na što veći broj mjesta. I tu su bili savršeni. Mogu i reći tko je to radio, to je bio Vladimir Šeks, on je majstor u tim stvarima i matematika mu je jaka strana. Osobno ga jako cijenim i poštujem. To je savršen čovjek za dizajniranje političkih ishoda. Bilo je tu i drugih ljudi, ali on je bio među glavnima", kazao je Koprić.

 

'Hrvatska je još uvijek ruralna'

"Uspio je iscrtati ovakvu kartu koja je HDZ-u donijela negdje između dvije trećine i tri četvrtine vijećničkih mjesta", kazao je u svom izlaganju.

Koprić je otišao i korak dalje, objasnio je kako je u prošlosti funkcionirao sustav izbora načelnika i župana. U jednom dijelu izlaganja, Koprić je kazao i kako je Hrvatska još uvijek ruralna.

"Po tom obrascu, vijeća su birala načelnike, shodno tome i mjesta izvršnih čelnika. Mi smo zemlja koja je još uvijek ruralna, mislimo da smo svi postali urbani, možda i jesmo. Možda je na selu sada urbanije prije nego 50 ili 100 godina, svakako još uvijek imamo fragmentiranu strukturu naselja", kazao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.