Stručnjaci smiruju situaciju: U Hrvatskoj nema opasnosti od antraksa

DOK u Livnu u BiH krave ugibaju od bedrenice ili antraksa, stručnjaci uvjeravaju kako nema opasnosti od širenja bolesti u Hrvatsku.

Dr. Boris Habrun s Hrvatskog veterinarskog instituta je kazao da je bedrenica bolest tla te se ona ne širi sa životinje na životinju. "Zaražena životinja ili ugine u kratkom vremenskom roku, od otprilike dva sata, ili su simptomi tako vidljivi da bi ih svaki laik prepoznao", kazao je Habrun u Dnevniku 3 HRT-a.

Nije zabilježen slučaj zaraze ljudi

Do sada je u livanjskom području uginulo 17 goveda, od kojih je kod osam potvrđena zaraza. Vlasti su naložile hitno cijepljenje krava kako bi se spriječilo daljnje širenje antraksa. Do sada nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze ljudi.

I iz Ministarstva poljoprivrede tvrde kako nema opasnosti za prelazak zaraze u Hrvatsku. "Apsolutno ne bi trebalo biti nikakvih problema, ni kada je u pitanju naš stočni fond niti sigurnost prehrane s obzirom na to da se ništa i ne uvozi, ni živa stoka ni njihovi proizvodi", kazao je glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić te dodao kako će se na graničnim prijelazima prema tome dijelu BiH poduzeti jače sigurnosne mjere. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.