Stručnjaci: Ovo je dokaz da sustav ipak funkcionira; Ostojić: Nikoga ja nisam postavio

Foto: FAH

ZBOG pljačke zlata i novca - čak 280.000 eura u sjedištu MUP-a u Heinzelovoj jutros je uhićen Željko Dolački, bivši načelnik Službe organiziranog kriminala. Upravo se u njegovom uredu nalazio provaljeni sef.

Dolački je postao poznat krajem devedesetih godina kada je bio donačelnik u Odjelu za suzbijanje organiziranog kriminala. U ljeto 2000. godine naprasno je smijenjen s te pozicije, a nad njim se provodio disciplinski postupak. Naime, sumnjalo se u podmetanje i nepravilnosti u radu, a obrana "zločinačke skupine" optuživala ga je zbog navodnog podmetanja dokaza.

Dolački je devet godina radio u Sisku, da bi se 2012. godine na velika vrata vratio u vrh MUP-a. Naime, tada je imenovan načelnikom Odjela za suzbijanje organiziranog kriminaliteta Policijske uprave zagrebačke. Navodno mu je dobro poznanstvo s Rankom Ostojićem osiguralo povratak, iako je Ostojić to opovrgnuo za Index, odbivši komentirati uhićenje Dolačkog.

Ostojić: Predložio sam samo ravnatelja policije

"Nikad nisam komentirao kriminalistička istraživanja kao ni u 150 slučajeva za vrijeme mog mandata kada je sukladno zakonu policija postupala prema policijskim službenicima za sumnju na počinjenje kaznenog djela. I to bez obzira na kojem se mjestu nalazili pa sve do načelnika policijskih uprava", kazao je za Index Ranko Ostojić, bivši ministar unutarnjih poslova.


Ostojić je također odbacio navode da je on Dolačkog vratio u MUP.

"Ministar osim prijedloga Vladi za imenovanje glavnog ravnatelja nema ovlasti se miješati u rad povjerenstava koji temeljem internog natječaja odabiru kadrove", kazao je Ostojić-

Ni predsjednik sindikata policiji nije bio raspoložen za komentare ovog slučaja.

Jagić: Uhićenje samo jedan od mogućih scenarija

"Policija radi svoj posao, uostalom nitko nije kriv dok mu se krivnja ne dokaže. Činjenica je da se dogodilo to što se dogodilo, bit će nam drago da se otkrije pravi počinitelji, a vrijeme će pokazati svoje. Ovo uhićenje je moglo biti samo jedan od očekivanih scenarija, no zasad ne bi još ništa komentirao", rekao je predsjednik sindikata policije Dubravko Jagić.

Stručnjak za sigurnost Bono Marjanović za Index je rekao kako je na neki način potvrđeno gdje je vodila istraga.

"Neću reći da se to očekivalo nekim početnim saznanjima jer moramo uzeti u obzir tko je imao pristup. Na neki način je potvrđeno gdje je vodila istraga. Ovo je pokazalo da naš sustav ipak funkcionira. Dva dana nakon pljačke je napravljena akcija u kojoj je pozadini bilo 630 milijuna kuna.


Ima pojedinaca koji odstupaju, ima mjesta za napredak. Ovo je dobro za ubuduće, da se politika makne iz sustava, a da struka i profesija rade svoj posao. Ako se politika već želi miješati, to treba biti u smislu jačanja kapaciteta i poboljšanja uvjeta", rekao je Marjanović za Index.

"Sustav ima snage da se bori protiv kriminaliteta"

"Sve je išlo u smjeru da se ne može bez nekoga iznutra. Ovaj slučaj pokazao da sustav ima snage da se bori i protiv ovakvih oblika kriminaliteta koji dolaze iz samog centra sustava", dodao je.

Marjanovića smo upitali da prokomentira činjenicu da je Dolačkog u vrh policije vratio Ostojić.

"U konkretnom slučaju, i sada se vidi da iza takvog jednog pojedinca stoje repovi koji nisu razjašnjeni. To je siva zona i ne znam zašto ljudi koji odlučuju o imenovanjima ne valoriziraju te stvari. Mislim da oni koji odabiru trebali bi se odlučiti za osobu koja zadovoljava uvjete, ali i koja je čista u moralnom i profesionalnom radu", rekao je Marjanović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.