Strani mediji: Unatoč velikom porastu zaraženih, u Zagrebu prosvjed protiv mjera

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

SUBOTNJI prosvjed na Trgu bana Jelačića postao je vijest i u stranim medijima, koji nakon velikog prosvjeda u Berlinu sve više prate slične prosvjede protiv mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa.

Austrijski list Kleine Zeitung (KZ) ističe da je prosvjed održan "unatoč porastu broja zaraženih koronavirusom", te da su se okupile "tisuće ljudi". Kleine Zeitung sudionike prosvjeda opisuje kao "desničarske političare, antivaksere i teoretičare zavjera", koji su se okupili u prosvjedu za "slobodu".

"Rijetko je tko nosio maske, razmak se nije držao", navodi KZ i dodaje kako su među govornicima na skupu bili prisutni "ljudi s desnog spektra", kao i oni koju su protiv uvođenja 5G mreže.

Deutsche Welle: Na dan prosvjeda je bilo 311 novozaraženih

Deutsche Welle (DW) navodi da su se istoga dana održali prosvjedi u Rimu i Zagrebu. Kada je riječ o zagrebačkom prosvjedu, ističu da su se nosili transparenti poput "Sloboda je naša moć" i "Roditelji i djeca su nezadovoljni", referirajući se na početak školske godine.

DW podsjeća da su istog dana objavljene brojke o 311 novozaraženih te da je njemačka vlada izdala upozorenje za putovanja u tri hrvatske županije zbog velikog broja zaraženih koronavirusom.

O prosvjedu su izvijestili i drugi njemački mediji poput Spiegela, Deutschlandfunka itd.

AFP: Ministar zdravstva odbacio kritike prosvjednika

U sličnom tonu izvještava i švicarski portal Bote.ch, koji se poziva na Index. Ističu da se "prosvjedovalo protiv vlasti" te da se tražilo ukidanje epidemioloških mjera protiv širenja zaraze.

Većina stranih medija se poziva na izvještavanje Indexa, kao i na agencijske vijesti od AFP-a i DPA.

AFP (Agence France Presse) je u svojoj vijesti o subotnjem zagrebačkom prosvjedu podsjetio da je Hrvatska početkom ljeta imala vrlo nizak broj zaraženih i to s mnogo manje strožim mjerama nego neke duge države. "Otkako je Hrvatska otvorila svoje granice za turiste broj zaraženih je snažno narastao", konstatira AFP.
 
Oni citiraju i ministra zdravstva Vilija Beroša, koji je tvrdnje iznesene na prosvjedu opisao kao neznanstvene i dodao kako mjere služe zaštiti zdravlja i života građana.
 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.