Strani antivakseri oduševljeni Milanovićem zbog izjave o cijepljenju

Screenshot: Twitter/N1/InfoWars

NIJE tajna da je Zoran Milanović, iako je došao iz stranke lijevog centra, u svom predsjedničkom mandatu sve popularniji među desničarima. Ali sad je njegova popularnost, zahvaljujući izjavama o pandemiji, nadišla granice Hrvatske i proširila se i na strane krajnje desničare i antivaksere.  

"'Dovoljno smo cijepljeni' - hrvatski predsjednik udara po covid-histeriji, medijskoj kampanji straha", glasi naslov članka koji je jučer objavilo europsko izdanje InfoWarsa, portala notornog američkog teoretičara zavjera i krajnjeg desničara Alexa Jonesa. 

>> Tko je Alex Jones? Lažljivac, prevarant i teoretičar zavjera koji je za HTV relevantan izvor

"Hrvati su 'dovoljno procijepljeni' i treba im dopustiti da sami prihvate rizik od zaraze covidom, rekao je predsjednik Zoran Milanović. Predsjednik Milanović raskinuo je s većinom svojih suvremenika, izražavajući frustraciju zbog medicinskog autoritarizma i covid-histerije koju guraju mainstream mediji i globalisti", hvali ga InfoWars, u svom prepoznatljivom ostrašćenom stilu. 

Povod za oduševljenje InfoWarsa našim predsjednikom je njegova izjava od 10. rujna, odnosno odgovor koji je dao novinarki N1. 

"Hrvatska, za razliku od prosjeka Europske unije, nije dovoljno procijepljena, mi smo tek na 50% (procijepljenosti)", rekla je novinarka. 

"Ma baš me briga, dovoljno smo procijepljeni i svi to znaju", odgovorio joj je Milanović.

Portal Alexa Jonesa: Hrvatski predsjednik udara po covid-histeriji, medijskoj kampanji straha

"Dakle, nećemo ići više od 50 posto. Neka nas onda ograde žicom, što neće napraviti. Dakle, mi smo dovoljno procijepljeni, jer su oni dovoljno procijepljeni. Dakle, iz njihove perspektive mi smo dovoljno procijepljeni. Naprosto nema šanse da ugrozimo te ljude", objasnio je Milanović svoj stav, iz čega se da iščitati da misli da je bilo kakvo stremljenje prema kolektivnom imunitetu cijepljenjem besmisleno jer su oni koji su cijepljeni zaštićeni, bez obzira na udio necijepljenih u populaciji. 

Infowars je u članku podijelio i tvit sa snimkom ove Milanovićeve izjave koji je od 20. rujna, kad je objavljen, skupio gotovo devet tisuća lajkova i više od četiri tisuće retvitova.

"Dakle, ako je cilj - a moramo znati što je cilj ovog mahnitanja - ako je cilj potpuno iskorijeniti virus, onda imamo cilj. Ja to nisam čuo. Ako mi netko kaže da je to cilj, ja ću mu reći da je van pameti. Sve drugo je prilagodba i nastavak normalnog života”, nastavio je Milanović tumačiti svoje viđenje "covid-histerije", kako bi je nazvao InfoWars. Ili "mahnitanja", kako ga zove Milanović.

>> Milanović o koroni: Od Nove godine slušam samo gluposti. Koji je cilj mahnitanja?

Vijest s Milanovićevom izjavom objavili su i drugi opskurni, odnosno "alternativni" portali kao AltNews.org, TheCovidWorld.com, YourNews.com i LewRockwell.com.

Antivakseri krivo shvatili Milanovića, misle da Hrvatska prestaje s cijepljenjem

Iako se čini očitim da Milanović to nije mislio reći, izgleda da su mnogi korona-skeptici i antivakseri shvatili njegovu izjavu kao najavu da će Hrvatska prekinuti cijepljenje protiv covida-19. Tako je tviteraš ZNeveri, čiji je tvit InfoWars prenio, u komentaru snimke pogrešno citirao Milanovića: "Više se nećemo cijepiti."

"Predsjednik Hrvatske kaže da su završili s cijepljenjem. Neće to više raditi. #EnoughIsEnough #hrvatska", napisala je i Gillian McKeith, britanska televizijska voditeljica i autorica poznata po širenju pseudoznanstvenih tvrdnji o medicini i nutricionizmu, koja se u pandemiji također bacila na promicanje teorija zavjera o cjepivima i koronavirusu. 

Njen je tvit dobio čak 12 tisuća lajkova i 5 tisuća retvitova. A među ostalima, retvitao ju je i profil zanimljivog imena Based Croatia. "Based" (prizemljen, utemeljen, realan) je inače često korišten pohvalni izraz među takozvanim alternativnim desničarima. 

"On je samo predsjednik, a ne premijer pa su mu ruke vezane, ali on ovdje ima sjajnu poantu: 'Nema života bez rizika'", pohvalio ga je Based Croatia.

Na 4chanu oduševljeni Milanovićem, pitaju se "hoće li biti samoubijen"

Milanovićem su naprosto oduševljeni i korisnici kontroverznog anonimnog foruma 4chan, odnosno njegovog podforuma /pol (puno ime Politically Incorrect).

"DOGAĐA SE !!! HRVATSKA SE RJEŠAVA COVID-CJEPIVA. Hoće li biti samoubijen, braćo?" napisao je uz poveznicu vijesti korisnik 4chana, koristeći još jedan izraz (suicided) popularan među teoretičarima zavjera koji, primjerice, vjeruju da su Jeffrey Epstein i John McAfee potajno ubijeni jer su smetali moćnicima, a da se njihova smrt predstavlja kao samoubojstvo.  

"Zorane, Zorane, nek' te čuva Bog, sve junake bataljona tvog", komentirao je drugi 4chanovac na hrvatskom. 

"Prokleti Hrvati moraju biti više 'based' od nas. Volio bih da je Janša kontrarijanac kao inače i da pošalje sve kvragu i ovdje (50% stanovništva trenutno bi ga podržalo), ali pretpostavljam da ljevičarski globhomo mediji u ovoj zemlji drže njega i SDS za muda previše za to pa će se naš mali eksperimentalni ekspres-lonac nastaviti i dalje pjeniti", komentirao je pak jedan Slovenac, žaleći što i slovenski premijer nije kao hrvatski predsjednik.

"Da je Vučić ovo rekao, ja bih odmah postao dio SNS-a", zavidan je na Milanoviću i jedan Srbin. 

"Svaki dan počnem s CNN-om, pitam se jesam li ja normalan ili su oni poludjeli"

Podsjetimo, Milanović se ovih dana kao tema našao i na konzervativnoj američkoj televiziji Fox News, čija je voditeljica Laura Ingraham citirala njegov poziv da Amerika primi sve izbjeglice iz Afganistana. 

"Hvala, Zorane", poručila je Foxova voditeljica sarkastično, spominjući Milanovića među ostalim europskim političarima koji se protive primanju afganistanskih izbjeglica u svoje zemlje. 

>>Voditeljica Fox Newsa na Milanovićevu izjavu o migrantima sarkastično: Hvala, Zorane

"Ako ste cijepljeni, riješili ste svoj problem. A i moj problem. Sad mi je prijatelj javio da je u klubu gdje mu je sin u Kaliforniji od njih 50 njih 16 zaraženo. A cijepljeni su. Simptome nemaju. Gdje je problem? Ja ne vidim problem. Cijepi se. Ako se cijepiš, ozbiljne posljedice praktički ne postoje", dodao je Milanović tada.

"Ne možemo u nedogled gurati tu priču o apsolutnoj sigurnosti. Opasnosti uvijek postoje. One su danas manje nego ikada, općenito. Života bez rizika nema, kao ni života bez bolesti. Napravi što možeš, cijepi se, iskoristi znanost. Iskorijeniti covid je valjda nemoguće. Svaki dan počnem s CNN-om, pitam se jesam li ja normalan ili su oni poludjeli. To sijanje panike od početka, a nisu jedini", zapitao se Milanović, obrušavajući se na CNN, inače omiljenu medijsku metu američkih desničara i teoretičara zavjera. 

"Od Nove godine slušam samo gluposti"

"Od Nove godine slušam samo gluposti. Dolaskom cjepiva, cijepi se. Ako se nećeš cijepiti, neću reći da me briga za tebe. Ako se razboliš, šanse da ti bude loše su veće. Ali pobrinut će se društvo za tebe. Moj sin je treći srednje, tek je ušao u školu. Prvo je bio štrajk onaj pa onda covid", rekao je Milanović.

"Sve što se radi, govori, posebno u Europi, je da se virus iskorijeni. To je nemoguće. Pogledajte Japan, Australiju. Ta opsesivna kultura izolacije ne funkcionira. Opet će morati cijepiti 70 posto ljudi. Japan ista priča. Ovo već lagano ljudima ždere živce. Ponovit ću svoje riječi iz prosinca: onog trena kad bude više cjepiva nego zainteresiranih, priča je gotova. Pod pretpostavkom da je cjepivo djelotvorno, ali jest. Svi moji prijatelji su se cijepili. Neki nisu, ali i dalje su mi prijatelji", zaključio je Milanović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.