Štrajk osoblja Hitne u Britaniji, traže povećanje plaća

Foto: EPA

TISUĆE radnika hitne pomoći u Britaniji najavile su štrajk danas nakon što se sindikati i vlada nisu uspjeli dogovoriti oko porasta plaća. Sindikati zahtijevaju da povećanje plaća drži korak s inflacijom, koja je u studenom iznosila 10,7 posto, dok britanska konzervativna vlada odgovara da bi dvoznamenkasto povećanje plaća dodatno potaknulo inflaciju i nudi porast od oko četiri posto.

Ministar zdravstva Steve Barclay sastao se s predstavnicima sindikata u utorak poslijepodne, bez dogovora koji bi otkazao najavljeni štrajk. Sindikat GMB tvrdi da su plaće u britanskom javnom zdravstvu pale za 17 posto u realnom iznosu od 2010., dok je potražnja za vozilima hitne pomoći porasla za 77 posto.

Vozači hitne pomoći pridružit će se medicinskim sestrama, željezničkom osoblju, službenicima za kontrolu putovnica i poštanskim radnicima, koji svi planiraju štrajkati sljedećih tjedana.

Vlada računa da će se javnost okrenuti protiv sindikata

Vlada računa na to da će se javno mnijenje okrenuti protiv sindikata dok se ljudi diljem Britanije suočavaju s odgođenim pregledima u bolnici, otkazanim vlakovima i odgođenim putovanjima usred blagdanske sezone. Ali ankete pokazuju da postoji visoka razina podrške radnicima, posebice medicinskim sestrama, čiji su štrajkovi diljem Engleske, Walesa i Sjeverne Irske prvi u 100-godišnjoj povijesti njihova sindikata.

Bolničari i ekipe hitne pomoći kažu da će nastaviti odgovarati na hitne pozive tijekom štrajka.

Iz ministarstva zdravstva pozvali su Britance da dobro razmisle o kontaktnim sportovima i da izbjegavaju zaleđene ceste tijekom štrajka hitne pomoći. Vojska je stavljena u pripravnost da preuzme vožnju ambulantnih vozila, ali vojnici neće imati i ovlasti koje imaju djelatnici u pružanju hitne pomoći. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.