Strah od HDZ-ovog moćnika je prejak. Stručnjak: "Škaro je iznad svakog zakona"

Foto: Pixsell/Boris Scitar/Provjereno

DAMIR Škaro, kojeg je zaposlenica AK Sigeta optužila za silovanje, podnio je ostavku na funkciju predsjednika tog autokluba. Tako bi Škaro mogao izaći iz istražnog zatvora koji mu je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i od ponavljanja kaznenog djela za koje je optužen. Budući da je optužen za kazneno djelo nad njemu podređenom osobom, njegovom ostavkom se isključuje mogućnost ponavljanja tog kaznenog djela.

Njegova žrtva je izbezumljena od straha. A koliko se moćnog HDZ-ovca Damira Škare boje njegove djelatnice pokazala je upravo činjenica da ga čak i nije sama prijavila za silovanje, već je to učinila njezina liječnica kod koje je došla otvoriti bolovanje i pritom joj ispričala što joj je Škaro učinio.

Ubrzo nakon toga doznali smo da ima još zaposlenica AK Siget koje su, kako tvrde, prošle neku vrstu seksualnog zlostavljanja od strane Škare. No nijedna od njih se nije o tome usudila progovoriti pod imenom i prezimenom niti ga prijaviti policiji. Koliko je strah među tim ženama jak pokazuje i činjenica da se u emisiji Provjereno, čak ni anonimno, jedna od njegovih žrtava nije usudila govoriti, već je to učinila njena majka.

"Kaže: 'Ja bih tebi lizao pi**u dok ne svr*** i ti bi u sekundi svr***a. Znaš ti, ja bih tebe je**o da ti 7 dana ne bi stajala na nogama, da ne bi mogla na noge stat'", prepričala je za "Provjereno" majka koja je htjela ostati anonimna.

Moćnik koji se naslikavao s Plenkovićem i bio Kolindin izaslanik 

Takvo što ni ne čudi ako uzmemo u obzir da je Škaro dugi niz godina jedan od hrvatskih moćnika - bivši saborski zastupnik HDZ-a koji je održavao bliske kontakte s brojnim političarima, svećenicima i biskupima s kojima se često fotografirao, a treba podsjetiti i kako je prije par mjeseci na jednom događanju bio kao posebni izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Josip Kregar, profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu, za Index je komentirao slučaj sa Škarom i rekao da je itekako jasno da ga se žene boje i da su prestrašene te da ga zato ne prijavljuju.

Kregar o Škari: Žene su prestrašene

"Prilično je jasno da je Škaro iznad svakog zakona, ne samo zbog prijave za silovanje, već i zbog drugih slučajeva kao što su dobivanje poslovnih prostora, preuzimanje društva AK Siget. Tu se nije vodilo računa da se strogo mora tumačiti pravo, već mu je sve omogućeno te se stekao dojam da mu nitko ništa ne može. Zato su žene prestrašene. One su se u poslu osvjedočile da se njegovoj samovolji nitko ne odupire. Budući da institucije ne rade posao, u Hrvatskoj vlada zakon sile", rekao nam je prof. Kregar.

Naglasio je kako je evidentno da se kod nas prijavljuje mali broj silovanja jer je dokazivanje što se dogodilo, kaže Kregar, vrlo teško.

U Hrvatskoj se prijavi samo šest posto silovanja

"Silovanje se uglavnom radi bez svjedoka, žene se osjećaju poniženo i ne žele se izvrgavati sudskom postupku i sramoćenju, no kad se napokon promijeni društvena atmosfera, kad će se počinitelji propisno kažnjavati, onda će i broj prijava rasti", rekao je Kregar.

Istaknuo je kako se globalno u svijetu ne prijavljuje 86 posto silovanja, a u Hrvatskoj, istaknuo je, ta je brojka još gora te naveo kako se kod nas prijavi manje od 6 posto slučajeva silovanja.

Strože kazne za silovanje neće se odnositi na Škaru

Dodao je kako su trenutno u postupku izmjene Kaznenog zakona koje predviđaju strože kazne za silovanje, ali to se, kaže, neće odnositi na prošle slučajeve, pa tako ni na ovaj sa Škarom.

Smatra da se žene trebaju ohrabriti i prijaviti ga, navodeći kako policija ima postupak zaštite svjedoka. Međutim, istovremeno je rekao da razumije žene jer vide da se silovanje ne kažnjava.

"Kad žene vide da moćni ljudi imaju društveni ugled i zaštitu, one su zastrašene, potpuno je razumljivo da se boje, no kad vide da se takvi kazne, onda će se ohrabriti. No kad vide da moćnici ne plaćaju poreze, da namještaju natječaje, da ne odgovaraju za prebrzu vožnju, kako da se žene usude prijaviti silovanje, one su svedene u položaj nove podčinjene klase, one nemaju društvenu moć niti podršku sustava za zaštitu od spolnih nasilnika", kazao je Kregar.

Šerić: Mali broj prijava za silovanje je odraz nepovjerenja u pravosuđe

Razgovarali smo i s odvjetnikom Brankom Šerićem, koji nam je rekao da kad govorimo o povjerenju u pravosuđe, da ne treba čuditi što ga javnost nema.

"Vidite samo primjer da načelniku koji je pokrao općinu ta ista općina ide platiti obranu iako je pokrao općinu, onda je to najbolja slika stanja u pravosuđu. Što se tiče silovanja, moglo bi se reći da i taj mali broj prijava za silovanje je odraz nepovjerenja u pravosuđe. Sad idu strože izmjene KZ za kaznena djela silovanja, treba svakog zaštititi, a pogotovo žene koje su ovisne o napasnicima ili su im oni šefovi ili muževi", rekao je Šerić.

Iako nije htio komentirati postupak protiv Škare, rekao je da ukoliko ga još žena prijavi, da se za svaki slučaj odvojeno vodi postupak, no veći broj prijava bi, kaže, značio i teže terećenje, veću optužnicu protiv njega.

"Što se tiče slučajeva silovanja, sve ovisi kako oštećena daje iskaz. Je li joj iskaz provjerljiv, inače se u startu u principu vjeruje oštećenoj ženskoj osobi jer se polazi pod pretpostavkom da se ne želi izlagati 'sramoti', pa čak i budućoj pretpostavci za kazneni progon za lažno prijavljivanje ako se ispostavi da laže, tako da se zbog svega toga više vjeruje oštećenoj", rekao nam je Šerić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.