Što sve znamo o manijaku koji je sačmaricom pobio novinare u Marylandu?

Foto: Anne Arundel Co. Dept. of Detention Facilities

IAKO policija još nije službeno objavila ime osumnjičenog napadača na redakciju novina Capital Gazette u Annapolisu, Maryland, policijski izvor otkrio je za Associated Press da je osumnjičenik Jarrod Ramos, 38-godišnji Amerikanac iz Laurela, Maryland, 30 minuta udaljenog mjesta. 

>> Ovo je čovjek koji je sačmaricom ubio petero ljudi u novinskoj redakciji

>> Američka novinarka koja je preživjela pokolj: Jebe mi se za vaše molitve

Ramos je godinama bio u zavadi s ovim lokalnim novinama, još od 2011. kad je Capital Gazette objavio članak u kojem je identificirao Ramosa kao zaposlenika Američkog zavoda za radnu statistiku i diplomiranog računalnog inženjera koji je osuđen za kriminalno uznemiravanje. 

Osuđen za uznemiravanja bivše školske kolegice

Ramos, koji prije toga nije bio osuđivan, bio je optužen jer je godinu dana preko interneta proganjao i maltretirao svoju bivšu školsku kolegicu s kojom se pokušao ponovo povezati. Na kraju je priznao krivnju za prekršaj u nagodbi.

Djevojka koju je proganjao opisala je iskustvo kao "jednogodišnju noćnu moru". Capital Gazette je u tadašnjem članku izvijestio kako je Ramos slao brojne poruke djevojci, molio je za pomoć i onda je vrijeđao i govorio joj da se ubije nakon što ga je ignorirala.

Ramos je 2012. zbog ovog članka tužio tadašnjeg urednika Capital Gazettea, Thomasa Marquardta i kolumnista Erica Hartleyja te vlasnika Capital Gazette Communications. Sud je odbacio tužbu 2015.

Ubijeno dvoje urednika, dvoje novinara i asistentica prodaje

Marquardt je rekao kako je Ramos godinama proganjao novine i zaposlenike prijeteći im online, prenosi Time. "Bio sam ozbiljno zabrinut da će nam zaprijetiti fizičkim nasiljem. Sjećam se da sam rekao našim odvjetnicima, 'ovo je tip koji će doći i upucati nas''', rekao je bivši urednik.

Ramos je to na kraju i napravio. Naoružan sačmaricom, upao je u redakciju i otvorio vatru na novinare, urednike i druge zaposlenike Capital Gazettea. Kako javlja ABC News, ubijeni su Wendi Winters (65), novinarka koja je radila za specijalne publikacije, John McNamara (56), novinar, Gerald Fischman (61), urednik editorijala koji je redovito pisao riječ urednika za novine, Robert Hiaasen (59), pomoćnik urednika za vijesti i kolumnist u novinama i Rebecca Smith (34), asistentica prodaje za novine.

Capital Gazette je, unatoč tragediji, izišao i danas. "Bit će Capitala u petak", napisao je fotograf i novinar Joshua McKerrow u objavi u četvrtak. "Objavljujemo proklete novine" novinar Chase Cook je dodao.

 

 

Vielka Ramos, tetka ubojice, izrazila je nevjericu oko napada i opisala svog nećaka kao "vrlo inteligentnog" ali "samotnjaka" koji "nije bilo blizak ni s kim" i koji je prestao dolaziti na obiteljska okupljanja nakon što mu je umrla baka, prenosi The Sun.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.