Rusi nedavno napali Kijev moćnom raketom. Putin ju je nazvao nepobjedivom

Foto: Rusko ministarstvo obrane

Dok su ruski raketni napadi na Kijev postali zastrašujuća rutina tijekom sveobuhvatne invazije na Ukrajinu, napad koji se dogodio 25. ožujka bio je rijedak događaj, piše Kyiv Independent.

Sirene za zračnu uzbunu, koje ljudima inače daju više nego dovoljno vremena da zgrabe kaput i dođu do najbližeg skloništa prije nego što projektili dosegnu zračni prostor iznad njih, oglasile su se samo nekoliko sekundi kada je niz eksplozija potresao glavni grad.

Ti su zvukovi bili kijevska protuzračna obrana koja je presrela navodno dvije ruske rakete 3M22 Cirkon, čiji su dijelovi pali na tlo u nekoliko gradskih četvrti, ranivši dvoje ljudi i uništivši dijelove Kijevske državne akademije dekorativnih i primijenjenih umjetnosti.

Iako vlasti nisu definitivno potvrdile točan tip projektila, početna analiza krhotina snažno je sugerirala da je to Cirkon.

Dva dana nakon napada glasnogovornica ukrajinskog Operativnog zapovjedništva Jug Natalija Humenjuk upozorila je da Rusija ima "nekoliko desetaka takvih projektila uskladištenih u vojnim središtima poput Krima".

"Mogu nastaviti sa sporadičnim terorističkim napadima, uključujući ciljanje glavnog grada", dodala je.

Što je Cirkon?

Projektil Cirkon je relativno novi član ruskog arsenala oružja koji gađa gradove poput Kijeva, što znači da zasad ima relativno malo informacija o njemu.

"Izjave Rusa o Cirkonu sadrže značajan udio propagande i psihološkog utjecaja", rekao je Andrij Karuk, povjesničar i stručnjak za oružje, za Kyiv Independent. "Stoga je moguće da su njegove mogućnosti preuveličane", dodao je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 2019. ustvrdio da će to biti "hipersonična raketa koja može ubrzati do otprilike 9 Macha" i imati domet "preko tisuću kilometara", hrabro je proglasivši "nepobjedivom".

Ipak, nije sasvim opravdao hype. U pravilu Rusija koristi obje vrste projektila dugog dometa - krstareće i balističke.

Krstareće rakete imaju mlazni pogon i imaju tipičnu podzvučnu (sporiju od 1 Macha, brzine zvuka, koja iznosi 1234.8 kilometara na sat) brzinu leta od oko 880 kilometara na sat na ravnoj putanji.

Često lansirani iz teških bombardera iznad Kaspijskog mora, njihova relativno mala brzina leta daje Ukrajini unaprijed upozorenje, ponekad satima, o predstojećem napadu.

Balistički projektili se ispaljuju visoko u atmosferu prije nego što padnu na svoje mete u luku, postižući brzinu nekoliko puta veću od brzine zvuka prije nego što pogode svoju metu.

Među takvim oružjem je ruska hipersonična raketa Kinžal, koju je daleko teže, iako ne i nemoguće, presresti i oboriti.

Kremlj je tvrdio da Kinžal može postići maksimalnu brzinu od 10 Macha, iako samo u kratkom trajanju svog leta, a njegova učinkovita manevarska sposobnost pri takvim brzinama dovedena je u pitanje.

Cirkon je nova vrsta prijetnje. Tehnički gledano, krstareću raketu pokreće ono što se naziva scramjet, dajući projektilu potreban hipersonični pritisak.

Projektil ili letjelica na koju je priključen i dalje mora postići nadzvučnu brzinu, veću od 1 Macha, prije nego što počne raditi, tako da tradicionalni motor na kruto gorivo pruža prvu fazu leta, prije nego što ga scramjet potjera do hipersonične brzine veće od 5 Macha ili 6.174 kilometara na sat.

Kakvu dodatnu prijetnju predstavlja Cirkon?

Cirkon je izvorno dizajniran da bude protubrodski projektil, tako da je njegova upotreba protiv gradova izrazito odstupanje i znak nastavka pokušaja Moskve da probije protuzračnu obranu Kijeva.

Navodno nosi bojevu glavu tešku 300 kilograma, što je manje od one koju nose podzvučne ruske krstareće rakete, iako sama kinetička energija hipersonične rakete koja pogađa metu više nego nadoknađuje to.

Ako ostavimo eksplozivnu moć po strani, nema sumnje da će se Rusija nadati da će joj brzina Cirkona omogućiti da porazi kijevsku protuzračnu obranu, znatno pojačanu od pokretanja sveobuhvatne invazije zapadnih sustava, piše Kyiv Independent.

Patrioti su pokazali da Kinžal nije nepobjediv, kako su Rusi govorili

"Cirkon ne predstavlja dodatnu prijetnju sam po sebi, već kao dio kombiniranih napada", rekao je Karuk. "Uporaba hipersoničnih projektila u kombinaciji s podzvučnim krstarećim projektilima i bespilotnim letjelicama značajno povećava vjerojatnost proboja ukrajinske protuzračne obrane."

Sustavi Patriot proizvedeni u SAD-u već su pokazali da je Kinžal, koji je Kremlj također jednom nazvao nepobjedivim,  sve samo to ne, iako sposobnost Ukrajine da obori takve projektile ovisi o nastavku pomoći SAD-a, koja trenutno nije određena.

Cirkon ima jednu veliku prednost u odnosu na Kinžal, što je također dovoljno demonstrirano tijekom istog napada.

Kinžal se gađa iz aviona MiG-31, koje Ukrajina pomno prati. Čim se poleti, nad cijelom Ukrajinom uvodi se zračna uzbuna za cijelu zemlju, dajući ljudima vremena da dođu do skloništa, iako su toliko česti da ih nakon više od dvije godine mnogi ignoriraju.

"Cirkon je vrlo složen i skup. Nema znakova da će ga Rusi masovno koristiti"

Balističke rakete usmjerene na Kijev 25. ožujka ispaljene su iz zemaljskih lansera, zbog čega je bilo samo nekoliko sekundi upozorenja. Čak i ako ih se uspješno presretne, krhotine koje padaju mogu ubiti i ozlijediti one koji nisu imali vremena potražiti sklonište.

No iako su oni još jedna prijetnja za one koji žive u ukrajinskim gradovima, stručnjaci ne vjeruju da će značajno promijeniti širu sliku.

"Trenutno nema znakova da će Rusi moći masovno koristiti Cirkon jer je ovo oružje vrlo složeno i skupo", rekao je Karuk. "Njihova lansiranja ostat će pojedinačna, na pozadini desetaka krstarećih projektila i dronova."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.