Što se događa na Tijatu? "Tuže, prijete, svi ih se boje, a institucije ne rade"

Foto: Spirito Summer Place / Facebook

NA otočiću Tijatu nedaleko od Šibenika, na parceli gdje je uknjiženo 500-tinjak mještana, investitori su protivno volji suvlasnika otvorili luksuzni restoran. Podignuto je ondje i nadograđeno više bespravnih objekata, a u moru je sagrađeno i privezište za jahte.

Otok je nenaseljen. Restoran Spirito Summer Place je jedini sadržaj. Ipak, investitori odlučno tvrde da oni nisu sagradili privezište direktno pred njim, kao ni dio bespravnih objekata gdje se nalazi, primjerice, restoranska kuhinja koju svakodnevno koriste. 

>> Maja Sever fotografirala uzurpaciju uvale na Tijatu, napali je i uzeli joj mobitel

Iako u zemljišniku jasno piše da parcela pripada brojnim mještanima, vlasnici restorana sudskim putem ustraju da je dobiju. Osam od najmanje 500 upisanih suvlasnika, od čega je 40-ak živih, pristalo im je prodati tu nekretninu. No, to svakako nije dovoljno da bi se ona prodala ni da bi njih osam imalo pravo odlučivati o sudbini zemljišta, a što je utvrdio i sam sud. Ipak, ugostitelji koji na parceli već pet godina vode restoran i njihov odvjetnički tim, misle drugačije. 

Gorani Cvitan u upravljanju restoranom pomaže suprug Marin

Kompleksom upravlja bračni par Cvitan, Gorana i Marin. Njeno ime se nalazi u upravi tvrtke Sottovento uz prokurista, slovenskog državljanina Darka Velikonju. Marin Cvitan ne spominje se u poslovnim knjigama, ali se sam ubacivao u naš telefonski razgovor s gospođom Cvitan i predstavila ga je kao nekoga tko zna više o poslovanju restorana od nje. Jedini je od njih troje kojeg novine od prije poznaju, ne iz svijeta biznisa. Bio je čest gost crne kronike i žutog tiska, što zbog preprodaje droge, što zbog ljubavnih veza s misicama. U ljeto 2008. godine uhićen je s 4.3 grama kokaina.

Priču o bespravnoj gradnji i uzurpaciji uvale počeli smo istraživati prije negoli se dogodio napad na novinarku Maju Sever. Od nje smo i doznali za sve ovo jer ljetuje u blizini. Na godišnjem je odmoru i na našu zamolbu kolegijalno je pristala fotografirati restoran i provjeriti radi li unatoč zabrani inspektorata, a onda se netko slovenskog naglaska gusarski popeo na njen brodić, grubo je napao i stao vikati da obriše slike. Taj čovjek imao je pomagača, u vidu ćelavog muškarca u četrdesetim godinama, što odgovara opisu Marina Cvitana. Uzeli su joj mobitel iz ruku.

Što o napadu kaže policija?

Svjedok je u izjavi za Morski.hr prepoznao da su to bili ljudi iz restorana. Gorana Cvitan u razgovoru s nama rekla je da napadač nije bio Marin Cvitan: "Ne... Moj suprug? Ne", a nije nam otkrila ni je li sudjelovao i slovenski investitor.

Policija je znala više. 

44-godišnjak je dobio zabranu približavanja Maji Sever, a 56-godišnji slovenski državljanin uklopio se u sliku slovenskog investitora. Osumnjičeni su za prijetnju. Dobili su kaznenu prijavu, a zapisano je da su "u više navrata drugim plovilom nasrtali na plovilo oštećenih i prijetili im". 

Vlasnica restorana je vikala da mi ne poznajemo pravo kao oni

Svega par sati prije incidenta razgovarali smo s parom Cvitan. Pričali smo s Goranom, ali u razgovor se, kako smo već naveli, uključivao i Marin. On je nastojao pojasniti neke stvari jer je, kako je bilo rečeno, bolje upućen. 

Želja nam je bila donijeti izjavu investitora protiv kojih mještani organiziraju okupljanja pred TV kamerama i pišu transparente. Razgovarali smo kako bismo čuli njihovu stranu priče. No, na kraju su rekli kako ipak ne žele da išta što su spominjali objavimo.

Kad god bismo postavili neko očito pitanje, recimo, kad smo upitali "Kako možete voditi restoran na tuđoj parceli bez odobrenja vlasnika?", gospođa Gorana bi, najblaže rečeno, povisila ton i žustro stala objašnjavati da mi ne razumijemo pravo i da nemamo pojma ni o čemu i da ne možemo shvatiti osnovne stvari i da smo svi mi novinari isti i da je bolje da ne kažu što misle o nama. Potom su nas uputili na odvjetnicu. S njom smo kasnije razgovarali, ali je u autorizaciji i ta izjava povučena. 

Mještani su u strahu, zazivaju institucije da prorade

Za potrebe ovog članka pokušali smo pričati i sa samim mještanima, stvarnim suvlasnicima parcele, onima upisanima u zemljišnik. Rekli su nam da ih je strah.

Maja Sever, kako smo saznali, nije jedina kojoj su prijetili. Mještanin koji je ranije bez zadrške istupao u medije, još prije incidenta s novinarkom podnio je prijavu zbog prijetnji. Tvrdi da mu je isti koji je prijetio Sever presjekao put automobilom i vikao razne uvrede i prijetnje, sve zbog toga što se usudio boriti za svoju djedovinu.

Otkad se uključio javno u bitku za vlastitu djedovinu, frizerski salon njegove supruge neprestano posjećuje policija radi raznih anonimnih dojava. Niti jedna nema uporište. Njega samog su nedavno ispitivali jer je netko dojavio da ima lažno prebivalište - u susjednoj općini. 

"Tuže, prijete, svi ih se boje, a institucije ne rade, oni su već 5 godina na našoj didovini"

Nije jedini. Mještani su, blago je reći, u strahu. Čovjek koji je dojavio portalu Morski.hr tko je napao Maju Sever, tražio je odmah da se njegovo ime izbriše iz članka kako ne bi imao problema. Vlasnici parcele s kojima smo razgovarali tvrde da ih je strah zbog prijetnji bivšeg dilera i Slovenca Darka Velikonje, ali i zbog upornih tužbi njihovih brojnih odvjetnika. Boje se i ne znaju što da rade. Složni su oko toga da bi se institucije trebale aktivnije uključiti i osloboditi njihovu parcelu od uzurpatora.  

"Tuže na sve strane, prijete, svi ih se boje. Već su pet godina na našoj didovini. Imaju more odvjetnika. Prijavljeni su policiji, ali znate da institucije ne rade, jer da rade, već bi ih makli s naše parcele. Ovdje ima posla i za USKOK, tu je bilo i falsificiranja papira, i lažnih svjedočenja, nema čega nije", ispričao nam je jedan od suvlasnika.

TZ uredno reklamira sporni restoran kojem je, uz to, inspekcija zabranila rad

Koliko su investitori nezaustavljivi, u prilog govori da je restoranu nedavno turistička inspekcija zabranila rad jer ne ispunjava minimalne tehničke uvjete - unatoč tome, snimljen je kako radi. Krcat, kasno navečer, s pregršt gostiju i privezanih jahti. Mještani tvrde da kad god dođu inspektori, restoran bude zatvoren, kao da imaju dojavu kad će se pojaviti. 

Na web-stranici Turističke zajednice Vodica čak smo pronašli reklamu za ovaj restoran. Uredno se oglašava iako mu država ne da raditi. Upitali smo TZ zašto ih reklamiraju. 

"TZ grada Vodica nije dobila službenu informaciju o navedenim radnjama. Nakon što smo provjerili radi li objekt, skinuli smo informacije o istom s naše web-stranice", odgovorili su.

Građevinska inspekcija naredila je rušenje ilegalnih objekata

Dodajmo i da je objekt obišla Građevinska inspekcija. Popisali su bespravne građevine. Gore spomenuti investitori su u uvali od 2017. godine, a baš te godine inspektori su došli i popisali sve bespravno novoizgrađene objekte. Evo što piše u odgovoru Državnog inspektorata: 

"Građevinska inspekcija Državnog inspektorata pokrenula je tijekom 2017. godine dva upravna postupka u kojim su donesena rješenja kojim se investitoru naređuje uklanjanje nezakonito rekonstruiranih postojećih građevina i nezakonito izgrađenih građevina na lokaciji k.č. 2265 k.o. Prvić. Na predmetna rješenja investitor je pokrenuo upravni spor. Nadalje, na predmetnoj lokaciji odrađen je kontrolni nadzor radi donošenja rješenja u ponovnom postupku, a kojim nadzorom je utvrđena izgradnja novih građevina i u tijeku je donošenje novih rješenja o uklanjanju", poručuju iz DIRH-a. 

Državno odvjetništvo podnijelo je optužnicu zbog bespravne gradnje

Bespravnom gradnjom i uzurpacijom na Tijatu bavi se i Državno odvjetništvo. Iz ODO-a Šibenik su nam odgovorili da je podnesena optužnica protiv tvrtke i odgovorne osobe u njoj zbog bespravne gradnje ilegalnih privezišta za jahte pred restoranom. 

"Državno odvjetništvo nakon provedenog istraživanja dana 6. travnja 2022. godine Općinskom sudu u Šibeniku podnijelo je optužnicu protiv pravne osobe i odgovorne osobe u pravnoj osobi zbog kaznenog djela protupravne gradnje iz članka 212. Kaznenog zakona, sve vezano za izgradnju tri privezišta tzv. "mula" te pristupne betonske podloge na pomorskom dobru u uvali Tijašnica na otoku Tijatu bez ishodovane koncesije. U odnosu na navodnu gradnju restorana i drugih objekata u uvali Tijašnica na otoku Tijatu zatraženo je očitovanje Državnog inspektorata građevinske inspekcije, ovisno o čemu slijedi daljnje postupanje", poručili su iz ODO-a Šibenik.

Investitori su sklopili predugovor s 8 suvlasnika, ali ostali ne žele prodati

Sve presude i odluke, čvrsti zapisi o vlasništvu u zemljišnim knjigama, pa i rješenje da restoran ne smije raditi, upraviteljima i vlasnicima restorana, Slovencu Darku Velikonji, inače poduzetniku koji u matičnoj državi posluje kao vlasnik kockarnica, i Gorani i asistentu Marinu Cvitanu ne znače previše. 

Ono što znamo jest da vlasnici restorana ustraju da će oni sudskim putem uspjeti dokazati da imaju pravo na tu parcelu, zato što su potpisali kupoprodajni ugovor s osam suvlasnika, ali taj ugovor, po svoj logici nema uporište jer manjina nikako ne može zastupati većinu vlasnika zemljišta. Ostali ne žele prodati. Na sudu je kako će odlučiti i hoće li se prikloniti mještanima ili, blago opisano, investitorima. 

Čak ni ovih osmero koji su im pristali prodati parcelu, nisu uspjeli upisati vlasništvo nad cijelom nekretninom. Sud ih je već odbio. 

Postoji Rješenje Općinskog suda u Šibeniku kojim je u pojedinačnom ispravnom postupku iz siječnja 2022. odbijen prijedlog Nenada Antulova za upis vlasništva nad česticom 2265 jer se iz dostavljenih isprava ne može utvrditi da je on njen vlasnik. Odnosno da je stekao predmetnu nekretninu. Oko 100 suvlasnika je uložilo prigovor, kao i Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku.

Izgrađeni bespravni objekti za pripremu hrane

Vezano za samu bespravnu gradnju, ono što je bitno znati jest da mještani tvrde kako su na čestici 2265 na otoku Tijatu postojala dva devastirana objekta, bivša štala i pastirska kućica, koji su izgrađeni prije 1968. godine, a koji su rekonstruirani izvan postojećih gabarita 2017. godine. Podsjetimo da su investitori ondje od 2017. godine. 

Novijeg je datuma gradnje i restoranska kuhinja - pečenjara, odnosno glavni objekt za pripremu hrane u tom restoranu, o kojem je, uz još niz popratnih, manjih objekata, Građevinska inspekcija, kad je došla ondje 2017. godine, napravila zapisnik i donijela rješenja o uklanjaju bespravnih građevina.

Mještani s kojima smo razgovarali tvrde nam da tamo prije nije bio restoran. 

Izgrađena privezišta za jahte pred restoranom

U prilog činjenici da je baš Sottovento izgradio bespravnu pomoćnu zgradu, mještani su kroz više medija davali izjave u kojima prilažu glavni projekt tvrdeći da su ga investitori naručili od tvrtke Talus Planum u ožujku 2017. godine, zatim prijavu početka gradnje od Sottoventa prema institucijama (Klasa 361-03/17-07/000085).

Lučka kapetanija Šibenik u srpnju 2017. godine obavila je inspekcijski nadzor pomorskog dobra u uvali Tijašnica pred restoranom na otoku Tijatu. Prema ranijem pisanju portala, utvrdili su da je od strane tvrtke Sottovento izgrađeno više privezišta za brodove, najmanje tri, od toga dva dimenzija 15.50x2.50 metara i jedan 16.50x2.50 metara te je napravljena betonska podloga trapeznog oblika površine 68 m2 za pristup od privezišta do ugostiteljskog objekta. 

Jastog 1150 kuna, lignje 600 kuna po kilogramu

Dodajmo i da restoran Spirito Summer Place nije za one plićeg džepa. Portal DalmacijaDanas objavio je cjenik. Jastog na buzaru ili grill je 1150 kuna, lignje su 600 kuna, škampi 850, a riba prve klase 800 kuna. Cijene su po kilogramu. Porcija hobotnice je 250 kuna po osobi, a ima tu i finih boca vina do 4500 kuna.

Prema podacima Poslovne Hrvatske, tvrtka Sottovento ima troje zaposlenih prijavljenih na plaću od 5509 kuna. Prošle godine ostvario je prihode od 3.48 milijuna kuna, a dobit od 731.80 tisuća kuna. U 2020. godini prihodi su iznosili 2.61 milijun kuna, a dobit 516 tisuća kuna.

Od 2017. do 2019. godine su poslovali s gubitkom, iako su prihodi u 2018. i 2019. godini bili po 2 i 3 milijuna kuna. Prve godine poslovanja, te 2017. godine, ostvarili su gubitak od 772 tisuće kuna, a u poslovnim knjigama se navodi da su uložili 1.331.300 kuna u dugotrajnu imovinu. 

Od 534 upisana suvlasnika, živih je četrdesetak

Suvlasnici ne samo da nisu htjeli pričati o malverzacijama i prijetnjama, nego nisu htjeli iznijeti javno ni priču o samoj uknjižbi koja je podosta zanimljiva jer se kroz nju može opisati čitava moderna povijest. Tvrde da ih od 534 upisana ima tek 30, 40 živih, a razlog zašto parcela ne glasi samo na njih je sporost institucija, ali i - historijska zbivanja. 

"Naši su kupili Tijat 1865. godine, stavili su hipoteku sve svoje imovine na to. Četiri iljade osansto fjorina zlatnih su platili. Imamo hipotekarne mjenice iz ureda hipotekarnog Zadar. Da bi oni to mogli otplatiti, oni su morali uvesti ostale kućedomaćine, glavare svake kuće su uveli u vlasništvo i tako su njih 118 postali suvlasnička zajednica. Imamo diobu iz 1913. i 1940. godine, ali zbog ratova nije provedena", govori nam jedan od suvlasnika.

Kaže da ne može nitko tvrditi da ima parcelu zato što su suvlasnici za idealne dijelove.

Parcela je plaćena 4800 zlatnih fjorina 1856. godine 

"Znači, imamo jedan stol od dva i po kvadrata i 500 je ljudi na tom stolu, nitko ne može reć koji je kantun njegov dok se mi ne podilimo. 1914. godine je počeo rat tako da to nisu proveli, izginilo je 60 suvlasnika. Bila je ona kuga španjola, pa je bila filoksera zbog koje se iselilo puno ljudi iz Šepurina. Onda je 1940. isto bila dioba, to su i Antulovi, njihovi didovi potpisali, njihova baba je potpisala i tad 40-ih je poginulo skoro 90 i nešto ljudi u partizanima i opet se nije provela podjela", priča nam nasljednik prvih kupaca.

Kaže da je iza rata "došla kolektiva, oni su se 1954. upisali kao zadruga u posjed i bili su upisani dok nije počela ova malverzacija".

Podjelu suvlasnika sprječavali su ratovi, kuga, odlasci u partizane... 

Objašnjava da je zadruga suvlasnika parcele likvidirana 1968. godine, ali netko zlonamjeran se predstavljao kao ta zadruga unatrag desetak godina. 

"2006. godine su došli i predstavljali se kao zadruga koja je bila likvidirana '68. i upisana u katastar i tako su oni ušli tamo. Mi smo tek 2020. godine saznali za ugovor. Tu bi se trebali uključit USKOK ili netko jer tu je previše materijala, ima pogodovanja, falsificiranja, lažnog predstavljanja. Nas su izvarali", odlučno će naš sugovornik.

Prisjeća se da mu je jednom prilikom spomenuti Antulov došao sa zamolbom da mu potpiše neki papir jer da je ostao bez posla i da bi na Tijatu otvorio kiosk 4x2 metra u kojem bi prodavao piće i hranu, ali da je kasnije potpisao ugovor sa Slovencem. Dodaje da je tako nastao kriminal koji se više nije mogao zaustaviti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.