Što radi zadarski župan na pressici o požarima? Ulizuje se Plenkoviću

Foto: FAH

ZADARSKI župan Božidar Longin otvorio je danas press konferenciju za medije nakon sastanka kriznog stožera oko požara, rekavši kako se jučer cijeli dan radilo jako naporno te kako su službe bile sinkronizirane i radile onako kako je trebalo raditi.

> DALMACIJA U PLAMENU Obranjen Drniš, požar kod Brela stavljen pod nadzor

"Premijer je zvao gotovo svaki sat vremena i interesirao se za situaciju, hvala mu na tome, poslao je ovdje i tri ministra. Nije bilo situacija panike, a to je u ovakvim situacijama najvažnije".

Rekao je i kako je bolje da je autocesta zatvorena nego da je netko stradao na njoj.

"Zahvalio bih svima koji su sudjelovali u gašenju požara, od građana do vatrogasaca i snaga na terenu. Najvažnije je da nitko nije nastradao. Opožarena površina je ogromna, iz zraka to izgleda još gore nego sa zemlje, ali čak nisu toliko stradale poljoprivredne površine nego pašnjaci i šume", dodao je i rekao kako su dodane značajne vatrogasne snage u zadarskoj županiji.

Očekuje se jačanje bure

Potom je riječ preuzeo zapovjednik JVP-a Zadar, Željko Šoša, koji je rekao kako je stanje trenutno dobro na terenu, ali i kako se preko dana očekuje jačanje bure.

"Hvala gasiteljima iz cijele Hrvatske koji su ovdje s nama", rekao je Šoša i pojasnio stanje na terenu.

"Stanje je danas puno bolje. Cijelu noć se radilo na terenu, posebno na području Pristega gdje je minsko područje. Samo jučer je požar aktivirao oko 70 do 80 mina. Ako danas budemo imali dostupne zračne snage, gotovo sam uvjeren da ćemo ove požare staviti pod kontrolu. Pritom govorimo o području koje nije minirano, a gdje je minirano nije ni velika šteta jer tamo svakako ljudska noga ne može ući. Nijedna kuća nije izgorjela. Čuvamo poljoprivrednu imovinu koliko god je moguće, a gotovo sam uvjeren da ćemo danas požar staviti pod kontrolu. Za to nam treba malo sreće, da ne bude požara u drugim mjestima kako bismo mogli dobiti pomoć zračnih snaga", rekao je.

Dodao je kako je autocesta otvorena te kako će se danas najprije poraditi na tome da se uspostavi nesmetano prometovanje autocestom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.