CIJENE HRANE

Od ponoći mjere na snazi: 30 proizvoda ograničenih odlukom vlade imat će ovaj znak

Ilustracija: Index

U ponoć na snagu stupaju vladine mjere za ograničenje cijena 30 proizvoda, koje je prošlog tjedna predstavila vlada. Svi proizvodi imat će i posebnu oznaku pa ćete ih moći lako prepoznati.

Za suncokretovo ulje, mlijeko, brašno, šećer, cijelo pile i svinjsko mljeveno meso ostaju ograničenja iz prethodnog paketa.

Među novim proizvodima s ograničenim cijenama su jogurt u čašici i bočici - 40 centi; polutvrdi sir gauda blok za narezivanje - 6.49 eura; riža - 2.29 eura za kilogram; špageti, pola kilograma - 1.09 eura; svježa jaja, razred M - 2.45 eura; svinjski vrat bez kosti - 5.49 eura; juneći vrat s kosti - 6.99 eura; hrenovke pileće ili pureće - 2.69 eura; krumpir, 5 kilograma - 3.99 eura, mrkva u rinfuzi - 0.89 eura itd.

Radi se o maksimalnoj cijeni koju navedeni proizvodi mogu imati, a trgovci mogu sami odlučiti koliko će ići ispod ove maksimalne cijene.

Svi sniženi proizvodi bit će označeni ovim znakom:

Naime, iz Ministarstva gospodarstva Davora Filipovića smatraju da samo ograničenje iznosa cijena određenih proizvoda nije dostatno kako bi se ublažile inflatorne posljedice, već da je potrebno predvidjeti i odgovarajuće modalitete koji će osigurati adekvatno informiranje potrošača o takvim mjerama. "Upravo kako bi se omogućio pravovremen, jasan i prepoznatljiv modalitet informiranja potrošača o kontroli cijena onih proizvoda koji su obuhvaćeni spomenutom odlukom, uvedena je obveza gospodarskim subjektima da na jasan i vidljiv način istaknu vizualnu identifikacijsku oznaku. Svi ti proizvodi dobit će oznaku ograničene cijene kako bi one bile vidljive potrošačima", ističe se u priopćenju.

Plenković se hvali

Kompletna košarica proizvoda kojima je sada ograničena cijena na kraju prošle godine koštala bi 99.68 eura, a po novim cijenama stajat će 76.19 eura, što je 23.57 posto manje uz uštedu od 23.49 eura, pohvalio se premijer Plenković prilikom predstavljanja mjera. No mnogi od tih proizvoda već su se tada mogli naći po nižim cijenama u trgovačkim lancima.

Indexove novinarke obišle su trgovačke lance i popisale proizvode koji su na vladinom popisu, a već su tada bili koštali manje. Uglavnom se radilo o proizvodima robnih marki, no bilo je i drugih.

Upitali smo građane što misle o novoj vladinoj mjeri kojom je ograničila cijenu određenih proizvoda. Iako se još uvijek ne zna kojim će markama proizvoda cijena biti ograničena, zanimalo nas je što građani misle o mjeri s obzirom na to da već postoje jeftiniji proizvodi. "To nije pomoć, neka oni sebi tako pomognu. Samo nam mažu oči", u prolazu je komentirao jedan Splićanin. Ostale reakcije pročitajte ovdje.

Zašto baš ti proizvodi?

Na to je pitanje odgovor pokušao dati ministar Butković. Na pitanje tko je sastavljao popis i jesu li to zaista najčešće kupovane namirnice, Butković je rekao da su razgovarali s trgovačkim lancima, da se gledalo što ljudi najviše uzimaju i što je najpotrebnije da se obiteljima olakša jer su cijene neopravdano eksplodirale tijekom ljetnih mjeseci, a poglavito u kolovozu.

Zašto ne bi sad prodavali drugačiju gramažu?

"Kada govorimo o ograničenju proizvoda, mislim da će mnogi od naših proizvođača uskoro postati vrlo inovativni. Ograničava se prodaja cijene tjestenine koja je 500 grama, ali nema razloga zašto netko ne bi prodavao 520 grama jer na to nema ograničenja. Isto je s jajima, vi ograničavate paket od 10 jaja, a mogao bi se uskoro na tržištu pojaviti paket od 12 jaja", uvjeren je Boris Podobnik, profesor ekonomije na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa.

Trgovački lanci snizili cijene i prije

Neki trgovački lanci prošlog su tjedna obavijestili javnost da odmah kreću sa svojim sniženjima proizvoda koji nisu vezani uz vladine mjere.

"Još 4. rujna započela je posebna akcija u Lidlovim trgovinama unutar koje će svaki tjedan određeni proizvodi biti sniženi čak 50 posto. Također, od 11. rujna u Lidlu je trajno do 33 posto snižen dio proizvoda iz redovne ponude, što je vidljivo i u našem letku. Svaki tjedan Lidl će trajno snižavati cijene iz različitih kategorija proizvoda, kao što su osnovne živežne namirnice i druge", poručili su prošlog tjedna iz Lidla.

Konzum je od petka snizio i zaključao cijene za gotovo 1200 proizvoda iz osnovne potrošačke košarice, objavili su iz trgovačkog lanca.

Zaključane cijene sve do kraja godine neće prelaziti maksimalno određenu gornju granicu, osim što u tom razdoblju mogu biti dodatno snižene, kažu. Raspon sniženja iznosi od 5 do 40 posto, u prosjeku više od 10 posto, što predstavlja ulaganje Konzuma od 3 i pol milijuna eura do kraja godine, dodali su.

Kako je rekao ministar Filipović, NTL je najavio dodatno sniženje 500 proizvoda, a SPAR njih 300.

Ministarstvo: Poželjno je na tržištu imati povoljnije proizvode u istoj kategoriji

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je u petak da u sklopu novoga paketa mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena vlada od ponedjeljka ograničava cijene za ukupno 30 grupa proizvoda, pri čemu je propisala najvišu redovnu cijenu, a očekivano je i poželjno na tržištu imati povoljnije proizvode u istoj kategoriji. 

"Odlukom o izravnim mjerama kontrole cijena određenih proizvoda u trgovini na malo temeljem Zakona o iznimnim mjerama kontrole cijena, određuju se izravne mjere kontrole cijena određenih proizvoda radi sprječavanja negativnih učinaka promjena pojedinih cijena, a u cilju smanjenja inflacije i otklanjanja štetnih posljedica poremećaja na tržištu Republike Hrvatske, čime se želi pomoći najugroženijima građanima", navodi se u priopćenju.

Tom odlukom određuju se najviše maloprodajne cijene za određene proizvode s ciljem da se zaštiti kategoriju osnovnih proizvoda, odnosno košaricu proizvoda, vodeći računa o njihovoj namjeni i količini/pakiranju. Kao relevantan datum za usporedbu cijena uzet je 31. prosinca 2022. kako bi se potaknuo pad cijena prema cijenama koje su vrijedile u prošloj godini.

Filipović: Nadam se da će cijene biti još niže

"Potaknuli smo konkurenciju na tim proizvodima između trgovačkih lanaca pa se nadam da bi cijene mogle biti još niže u odnosu na ograničenje", rekao je ministar Filipović gostujući u Dnevniku HTV-a. Rekao je i da u razgovoru s trgovcima nije stekao dojam da će netko od njih prekršiti postignuti dogovor i podići cijene ostalih artikala.

"I oni žele raditi na snižavanju inflacije i zaštititi standard hrvatskih građana. Država uvijek ima mehanizme da zaštiti svoje građane", misli Filipović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.