HRVATSKA TRAGIKOMEDIJA HDZ istražuje HDZ zbog tvrtke slizane s HDZ-om

Foto: Pixsell/Ivo Čagalj/Patrik Maček

NAKON što je Index otkrio kako je vlasnik tvrtke Sport B, koja je dobila petnaestogodišnju koncesiju na Zlatni rat, dugogodišnji poslovni partner obitelji bivšeg HDZ-ovog zastupnika i ustavnog suca Vice Vukojevića, reagirali su iz vlade.

>> DOKUMENT Kako je tvrtka s najnižom ponudom dobila najljepšu plaću na Jadranu?

>> Zlatni rat u koncesiju je dobio vlasnik narodnjačkog kluba u Domu sportova blizak HDZ-u


Premijer je najavio upravni nadzor, svojevrsnu istragu oko dodjele koncesije, koju će provesti Ministarstvo mora. Kontaktirali smo ministarstvo Olega Butkovića, želeći znati kada će upravni nadzor biti gotov, a njihov ćemo odgovor objaviti čim ga dobijemo. Odluku o koncesiji donijela je skupština Splitsko-dalmatinske županije, kojoj je na čelu HDZ-ovac Zlatko Ževrnja.

Što očekuju od istrage nakon što je HDZ-ov premijer izrazio sumnju u dodjelu koncesije i time neizravno priznao ono o čemu smo i pisali, pitali smo Arsena Bauka, SDP-ovog saborskog zastupnika iz Pučišća na otoku Braču i načelnika Bola iz redova SDP-a, Tihomira Marinkovića. Zaimalo nas je vjeruju li da se pogodovalo tvrtki bliskoj HDZ i je li istraga samo predstava za javnost?

Bauk: Nadam se da Zlatni rat neće završiti kao priča s pločama u Jasenovcu


"Premijer pokušava sanirati štetu. Nadam se da ovo neće završiti kao priča s pločama u Jasenovcu. Dakle da se neće razvlačiti i o tome godinama raspravljati", kazao je Bauk.

Napominje da je županija mogla donijeti odluku da poslove upravljanja nad pomorskim dobrom prepusti općini, kao što je primjerice Istarska županija to dopustila nekim gradovima i općinama.

"Nakon što to nisu napravili raspisali su javni natječaj i na županijskoj skupštini donijeli odluku za koju tvrde da je zakonita, u što sumnja i premijer", rekao je. Zatražit će izvanrednu sjednicu saborskog Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu kako bi dobili informaciju o rezultatima nadzora i potakli ministarstvo da posao završe što prije.

"Za općinu Bol ta plaža znači više nego Agrokor za Hrvatsku. Ako smo mogli donijeti na razini države takav Lex onda je županija mogla donijeti Lex Zlatni rat. Ovako je odluka bila politička, na nivou županije.  Privatnu tvrtku isključili su zbog grafičkog prikaza ležaljki, a općinsku jer nije dostavila potvrdu da nije u stečaju. To će sada rješavati upravni nadzor. Ali ostaje politička odluka. HDZ-ova i HGS-ova većina odlučila je da se koncesija dodijeli tvrtki koja nije ni paket žvaka prodala. Naknadno se ispostavilo da su Kerumovi za to glasali jer je njegov nećak dobio koncesiju za jednu drugu plažu", kazao je.

Upozorava da rasplet priče oko koncesije može potrajati pokrene li se žalbeni postupak pred Ministarstvom i upravni spor na sudu.

Načelnik općine: Ne želimo biti potpuni gubitnici

Načelnik općine Bol zadovoljan je premijerovom najavom i "burom" koja se podigla oko Zlatnog rata. "Naš pravni tim je analizirao propuste, smatramo da smo u pravu i očekujemo da će i povjerenstvo isto zaključiti. Važno je da se ta priča dovede do kraja. Vjerujem Plenkoviću i njegovim suradnicima", rekao je Marinković za Index.

Upitali smo ga da nam pojasni smeta li Boljanima što je koncesiju dobila tvrtka iz Zagreba ili to što se radilo o očiglednom političkom dilu? "I jedno i drugo. Mi koji živimo cijelu godinu na Bolu nemamo veliki izbor radnih mjesta niti mogućnosti za prihod. Život na otoku je skup, ovime su stanovnici Bola koji su radili na plaži premostili godinu. Sigurno je da netko sa strane ima svoju shemu, svoje ljude, svoj program. Preusmjerit će zaradu, što je prirodno, tamo gdje on hoće. Mi smo onda potpuni gubitnici, što ne želimo", kazao je.

Strahuje da bi vlasnik narodnjačkog kluba promijenio program na Zlatnom ratu

Strahuje da će im doći koncesionari koji zagovaraju drugačiji stil turizma, a njih na Bolu, tvrdi načelnik, zanima prvenstveno obiteljski turizam. "Bojimo se da će se, ako dođe vlasnik narodnjačkog kluba, možda dogoditi čak i promjena programa", rekao je.

Načelnik općine zagovornik je modela kraće, petogodišnje koncesije, jer bi onda oni mogli birati koncesionara, a sav prihod bi išao njima. Županija gura dugoročnu koncesiju na 15 godina, jer time oni biraju koncesionara i dobivaju trećinu prihoda, dok ostatak ide državi i općini.

U svakom slučaju, postojeća sezona proći će sa starom koncesijom koju još drži općinska tvrtka Grabov rat. A sljedeće godine Zlatni Rat dobiva novog koncesionara, a nakon što se provede upravni nadzor znat će se hoće li Sport B, zadržati unosan ugovor.

"Mi bi htjeli naravno da to bude domaća tvrtka. Smatramo da je pošteno da budemo "svoj na svome" a ne da plažu dobiva netko tko ni ne zna gdje je Bol. Nije to antagonizam prema Zagrebu, imamo puno prijatelja i gostiju iz Zagreba. Mi samo želimo zaštiti domicilno stanovništvo, nama životno trebaju radna mjesta", zaključio je Marinković.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.