Stižu reakcije na ostavku ministra Krstičevića. Horvat: Nema razloga za takav korak

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

NAKON što je ministar obrane Damir Krstičević na konferenciji za novinare nakon pada vojnog aviona kod Zadra objavio da podnosi ostavku, počele su pristizati prve reakcije.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak na svom Twitter profilu napisao je: "Krstičević prvi put u cijelom mandatu napravio ispravan potez. Prvi i zadnji". 

Iz Ureda predsjednika Milanovića poručuju da će se on sutra očitovati o ostavci ministra Damira Krstičevića. Nisu znali da će podnijeti ostavku na press konferenciji.

"Treći magareći", poručio je nezavisni saborski zastupnik Bojan Glavašević. 

Krstičevićevu ostavku komentirao je i saborski zastupnik Mosta i član Odbora za obranu Miro Bulj.

"Osobno nisam vidio taj čin, ali smatram da je odgovoran čin dati ostavku kad se nešto dogodi. Iako je mandat ove Vlade na kraju, pa ne bih to posebno komentirao", rekao je za N1 Miro Bulj. 

Horvat: Nema razloga za takav korak

Ministar gospodarstva Darko Horvat je u emisiji Otvoreno na HRT-u rekao da su Plenković i Krstičević razgovarali nakon zrakoplovne nesreće. 

"Poznajući emotivnost kolege Krstičevića i znajući da nema razloga za takav njegov korak. Nema tu njegove odgovornosti", rekao je Horvat.

Tabak: Vidjet ćemo hoće li ostavka biti prihvaćena

Ostavku ministra obrane komentirao je vojni analitičar Igor Tabak. Tabak ističe kako je ostavka podnesena, a tek ćemo vidjet hoće li biti prihvaćena.

"Ostavka je ozbiljna stvar. Ima dosta problema odkad je došao na funkciju 2016., dočekao ga je smanjen proračun", rekao je, dodavši da nisu samo financije u pitanju - u resoru je bila gomila strateških problema.

Puno je problema, nije samo nizanje nesreća i smrtnih slučajeva... Cijela reforma s domovinskom sigurnosti u praksi je sletjela sa stola. Proračun godinama pada. U Sabor bi sad trebalo doći stanje u obrani za 2019.", govori.

"Ako Krstičević i zaista ode s tog mjesta, bilo bi žalosno da se sva ta pitanja stave pod stol. Proračun je zadan, jasno je da se netko nov i svjež neće naći, javna nabava je dobrim dijelom zadana... Drugo je pitanje - hrvatske stranke su vrlo slabe što se tiče kadrova koji bi stručno moglo preuzeti resor obrane. Nemaju sindikate, zaposlenici ne smiju izlaziti u javnost... Prvi su na redu da budu pod škarama", pojašnjava Tabak.

Sinčić: Krstičević već pokazao da mu je bitnije pogodovati NATO-u

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić poručio je kako je Damir Krstičević, ministar obrane u ostavci, više puta u svom mandatu pokazao da mu je bitnije pogodovati NATO-u, svojoj bivšoj firmi KING ICT i HDZ-ovim klijentima, nego brinuti o sigurnosti vojnika.

Sinčić je na svom Facebook profilu izrazio sućut obiteljima pilota. 

Puhovski: Krstičević je prvi puta govorio jasno i razgovijetno

Politički analitičar Žarko Puhovski je rekao kako je ostavka Krstičevića doista događaj, ako misli ozbiljno, te da bi ovo bila prva ozbiljna ostavka unatrag dvadeset godina.

"Nova normalnost se tako osjetila da je Krstičević prvi puta govorio jasno i razgovjetno, kao da je imao neku vrstu labuđeg pjeva, potiho dao ostavki i u off-u rekao da nije razgovarao s premijerom", rekao je Puhovski za N1.

Ako ostane pri toj odluci, smatra da premijera dovodi u probleme, s obzirom na to da je Krstičević za njega važan čovjek u mobiliziranju desnog političkog tijela.

"Djelovao je kao čovjek koji je rekao 'e sada mi je dosta'. Vidjelo se da mu je teško obavljati dio stvari na koje se ministarska pozicija odnosi, one koje se odnose na kontakt s vojskom obavljao je s veseljem. On je nakon kardinala Bozanića drugi najgori komunikator u Hrvatskoj, a to zaista nije lako", kazao je.

Priča s nabavkom aviona je, prije svega, kaže Puhovski, morala biti odgovornost premijera i predsjednice države.

Podsjetimo, Krstičević je najavljivao je svoju ostavku i ranije, a o njegovoj ostavci za vrijeme trajanja ministarskog mandata spekuliralo se u dva navrata.

Sredinom srpnja 2017. godine, u jeku šumskih požara u Dalmaciji, najavljivao svoju ostavku nakon kritika tadašnje predsjednice Repubike Kolinde Grabar Kitarović da je vojska trebala ranije reagirati na požare otvorenog tipa zbog kojih su evakuirani dijelovi Splita. 

O Krstičevićevoj ostavci spekuliralo se u siječnju ove godine nakon što je u u imovinskoj kartici naveo da njegova vikendica pokraj Šibenika vrijedi dvaput manje nego kad ju je kupio. 

Ostavka Krstičevića bila je predmet spekuliranja i krajem siječnja kada se u Zlarinskom kanalu srušio helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, pri čemu su poginula dva pilota. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.