"Stegnite vi svoj remen bando lopovska" 1. lipnja dolazi na Markov trg!

PROSVJED "Stegnite vi svoj remen, bando lopovska" na zagrebačkom Trgu bana Jelačića je, što se odaziva tiče, neslavno prošao, ali organizator Josip Dell'olio u razgovoru za Index ističe kako je ovo tek početak. Dell'olio tvrdi kako su organizatori zadovoljni jer je prvomajski prosvjed predstavljao "dobru i čvrstu podlogu za daljnje akcije".

"Odaziv je bio mali, moram priznati da sam očekivao više ljudi. Ali nitko nije imao dobar odaziv, ni Hrvatska unija sindikata, ni Nezavisni hrvatski sindikati, koji imaju puno više članova od nas. No, barem je naša poruka u danima uoči prosvjeda objavljena u medijima i tako doprla do korisnika", kaže Dell'olio. Na naše pitanje zašto prosvjed nije snažnije "reklamiran", Dell'olio odgovara da je promidžbene kampanje bilo, ali očito ona nije uspjela doprijeti do većeg broja ljudi.

"Lijepili smo plakate u noći sa 29. na 30. travnja, ali svi su plakati nestali do 12 sati idućeg dana. Ujutro su se još mogli vidjeti, ali kasnije su ih komunalci uklonili jer to im je u opisu posla. Također, podijelili smo u Maksimiru 8.000 flyera, prije nego što su nas izbacili zaštitari. Pitali smo ih po kojem ustavnom pravu to rade jer se flyeri smiju dijeliti, a Maksimir je javna površina, a oni su nam rekli da ih slobodno možemo tužiti. Da je ovo pravna država, to bi i napravili, ali kad Hrvatska postane pravna država doći će i oni na red", poručuje Dell'olio.

Blokada televizijskih kuća?

Iako je zadovoljan suradnjom s nekim medijima, Dell'olio ističe kako je razočaran blokadom televizijskih kuća koje imaju nacionalnu koncesiju. "Ni HRT, ni RTL, ni Nova TV nisu ništa objavili o prosvjedu i razočaran sam tom medijskom blokadom televizijskih kuća. Znam da nije problem u novinarima, nego u urednicima, jer smo razgovarali s novinarima s kojima surađujemo i rekli su nam da su se teme o prosvjedu redovito predlagale na jutarnjem kolegiju, ali urednici bi ih uvijek odbijali", kaže Dell'olio, te dodaje kako je prosvjednicima to dalo ideju za novi projekt.

"Razvijamo projekt koji će se temeljiti na ocjenjivanju medija. Sastavit ćemo crnu, sivu i bijelu listu medija i tako razdvojiti medije koji izvještavaju objektivno i vjerodostojno od onih koji rade za neke političke opcije, stranke ili za Vladu", rekao je Dell'olio.

"Vladu čeka vruće ljeto"

Iako je odaziv na prvomajskom prosvjedu bio slab, Dell'olio ističe kako su najveći plusevi povezivanje sa zagrebačkim organizacijama za zaštitu ljudskih prava, konkretno s Pravom na grad i Zelenom akcijom, s kojima će surađivati kako bi pokušali srušiti Zakon o golf igralištima i zakon koji brani prosvjede na Markovom trgu. Upravo tamo Dell'olio planira 1. lipnja organizirati sljedeći prosvjed pod egidom "Stegnite vi svoj remen, bando lopovska". 

"Vladu čeka jedno vruće ljeto. Ne možemo ovo više trpjeti, moramo ići dalje", najavljuje Dell'olio novi prosvjed ispred zgrade Hrvatske vlade, na mjestu na kojem su takva okupljanja zabranjena. "Imamo mi planove kako ćemo to izvesti. Bit će to jedan miran mimohod, neće biti nasilja ili nekakve agresivnosti. Mi ćemo se cijelo vrijeme kretati kako nam ne bi mogli reći da blokiramo promet, ali držat ćemo govore prilikom čega će nam se pridružiti i dosta udruga za ljudska prava", poručuje Dell'olio.

P.V.
Foto: Nenad Dugi / CROPIX

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.