Srpski tužitelj Vukčević : Ako Hrvatska usvoji ovaj zakon, ratni zločinci će moći trljati ruke

SRPSKI tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević u intervjuu za beogradske Večernje novosti kazao je kako bi, u slučaju da Sabor usvoji Zakon kojim se utvrđuje ništetnost pravnih akata iz Srbije koji se odnose na Domovinski rat, to imalo jako loš utjecaj na regionalnu suradnju.

"Ako Sabor usvoji ovaj prijedlog vlade, regionalna suradnja bi jednom, faktički političkom odlukom, bila vraćena na početak. Pravosuđe bi ustuknulo, politika je jača, a to je vrlo loša poruka", kazao je Vukčević.

Princip nekažnjivosti pobijedio bi princip pravde

"Ratni zločinci bi opet mogli trljati ruke, bili bi sigurni u granicama svojih novostvorenih država. Princip nekažnjivosti bi u Hrvatskoj pobijedio princip pravde", kaže Vukičević koji takvu odluku smatra civilizacijski nedopustivom, bez obzira na predizborne konotacije.

Upitan zašto je Hrvatska odbacila optužnicu srpskog tužiteljstva protiv hrvatskih dužnosnika i branitelja zbog navodnog zločina u Vukovaru, za koju srpski istražni sudac i zamjenik vojnog tužitelja smatraju da je bilo dovoljno dokaza, Vukčević je odgovorio da je predmet "Šeks i ostali" bio razmatran još na sastanku delegacije srpskog i hrvatskog pravosuđa u Zagrebu.

"Dogovorili smo se tada da ćemo sve predmete iz perioda vojnog pravosuđa pročešljati i vratiti u okvire Sporazuma o ustupanju dokaza iz 2006. godine. Europski pravni standardi propisuju univerzalnu nadležnost i naš Zakon o suđenjima za ratne zločine to je i usvojio", zaključio je Vukčević.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.