Srpski stručnjaci za politiku: "Počeo je hladni rat Zagreba i Beograda, odnosi nikad nisu bili gori"

Foto: novosti.rs, Index

UHIĆENJE hrvatskog "špijuna" Čede Čolovića u Srbiji definitivno je označilo početak hladnog rata na relaciji Beograd-Zagreb, koji više nije samo verbalni - tvrde politički analitičari za srpski Blic.

Bojan Klačar iz Centra za slobodne izbore i demokraciju (CESID) konstatira da su odnosi između dviju zemalja vrlo loši.

"Od rata 1995. godine odnosi između Srbije i Hrvatske nikada nisu bili gori. Istovremeno, nema ozbiljnih naznaka da bi uskoro moglo doći do poboljšanja, a takva volja posebno se ne vidi u Hrvatskoj. Problem bi mogli ublažiti jedino tamošnji izbori, nakon kojih bi tenzije između dviju zemalja mogle splasnuti. U rješavanju konflikata mogla bi posredovati i Europska unija. U suprotnom, ne treba očekivati otopljenje odnosa", ocjenjuje Klačar.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov kaže da hladni rat između Srbije i Hrvatske odavno traje, a da su trenutna događanja samo pridonijela tome.

"U vrijeme hladnog rata i pored zaoštrenih odnosa velikih sila, SAD i Sovjetski savez su održavali diplomatske odnose. Takve relacije danas ne prekidaju ni Hrvatska i Srbija, ali imamo kontinuirane tenzije i političko zaoštravanje", ocjenjuje Popov.

Dodaje da je uhićenje Čolovića nekako došlo u čudnom trenutku.

"Vidjet ćemo što kaže tužitelj, ali nekako je čudno da se Čolović pojavljuje u trenutku kada su odnosi Hrvatske i Srbije toliko poljuljani", kaže.

Politički analitičar Dušan Janjić smatra, međutim, da bi poslije najnovijeg zaoštravanja odnosa dviju zemalja, tenzije možda mogle splasnuti, ali pod određenim uvjetima.

"Treba vidjeti rezultate istrage i težinu slučaja, ali važno je da bi se sada mogao otvoriti prostor za razmjenu potjernica. To bi moglo voditi normalizaciji odnosa Hrvatske i Srbije", kaže Janjić za Blic.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.