Srpski ministar težak 75 milijuna dolara: "Ne sramim se svog materijalnog stanja"

Screenshot Youtube

SRPSKI ministar Nenad Popović odbacio je tvrdnje o navodnim nelegalnim poslovima otkrivenim u aferi Paradise papers i ustvrdio da nijedna njegova tvrtka nije registrirana u off shore zonama.

>> Paradise Papers otkrili podatke o srpskom ministru, težak je 75 milijuna dolara

Popović je, komentirajući navode beogradske Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) da je u dokumentima koji su procurili u aferi Paradise papers i njegovo ime, rekao kako su sve njegove tvrke na teritoriju Rusije i Europe.

U priopćenju objavljenom poslije teksta KRIK-a Popović naglašava kako je, kao državni dužnosnik, sve svoje tvrtke prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije Republike Srbije, te da je u prijavi naveo i svu imovinu koju je stekao prije nego je postao ministar.

Ne srami se svog materijalnog stanja

Popović u priopćenju navodi kako mu je "renomirana konzultantska kuća PWC", koja ga savjetuje već dva desetljeća, 2012. godine predložila da prenese jurisdikcije svojih kompanija u off shore zone, ali taj prijedlog nikad nije realizirao.

"Ako postoji makar jedan dokaz da ovo što govorim nije točno, pozivam sudionike u ovom istraživanju da ga odmah iznesu", poručio je u priopćenju srpski ministar Nenad Popović, naglašavajući kako nikad nije krio svoju imovinu niti se srami svog materijalnog stanja.

Više od 75 milijuna


Popovića se spominje u kontekstu poslovanja off shore kompanija, a njegova imovina procjenjuje se na više od 75 milijuna dolara, odnosno više od 100 milijuna dolara tržišne vrijednosti, što ga čini najbogatijm političarem u Srbiji, objavlila je beogradska Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

Vlasnik međunarodne tvrtke


Kako piše na službenim stranicama Srpske narodne partije, Popović je vlasnik međunarodne tvrtke "ABS Elektro" sa sjedištem u Moskvi koja zapošljava preko tri tisuće ljudi. Ova tvrtka bavi se proizvodnjom elektroteničke opreme i razvojem naprednih inženjerskih rješenja za elektroenergetiku, brodogradnju, kao i za plinsku, naftnu i rudarsku industriju.

Nakon što je 2012. godine postao potpredsjednik Narodne skupštine Srbije, Popović je došao na ideju da svoje bogatstvo reorganizira kroz složenu mrežu offshore tvrtki koju bi kontrolirali trust iz Hong Konga i dvije tvrtke s Otoka Man. Odvjetnička tvrtka Appleby, koju je Popović želio angažirati, provela je istragu i otkrila "različite kontroverze u vezi s Popovićevim poslovima, posebno onima u Rusiji", navodi KRIK.

Ova mreža najavljuje da će više detalja o poslovima ministra Popovića, razotkrivenih u aferi Paradise Papers, objaviti u opširnijem tekstu tijekom tjedna.

Vrlo dobre poslovne veze u Rusiji

Dr. Nenad Popović strojarski je inženjer i doktor ekonomskih znanosti, bivši je potpredsjednik i jedan od financijera Demokratske stranke Srbije, koju je vodio nekadašnji srpski premijer Vojislav Koštunica. Popović je osnivač Srpske narodne partije, koja je koalicijski partner vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, a u vladi je ministar bez portfelja od lipnja 2017. godine.

Nekadašnji potpredsjednik srpskog parlamenta ima i vrlo dobre poslovne veze u Rusiji.

Uz Popovićevo ime u aferi Paradise Papers spominje se još nekoliko poslovnih ljudi i tvrtki iz Srbije, među kojima i general Jovan Čeković, dugogodišnji direktor državne tvrtke za trgovinu oružjem Jugoimport SDPR.

Transakcija od 400 tisuća dolara za neodrađeni posao

Čekoviću se sudilo za zlouporabu službenog položaja, među ostalim jer je 2002. godine s računa tvrtke Jugoimport SDPR u Libiji isplatio 400 tisuće dolara tvrtki u Liberiji s kojom SDPR nije imao nikakav poslovni odnos, kako su objavili domaći mediji, ali je na kraju oslobođen optužbi.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.