Sredozemlje u minusu za 10 milijuna turista i 14 milijardi eura

PREMA podacima Svjetskog putničkog i turističkog odbora (WTTC), ove je godine mediteranske zemlje poput Grčke, Španjolske i Portugala posjetilo oko deset milijuna turista manje u usporedbi s prošlom godinom, što će se negativno odraziti na poslovanje turističkog sektora tih zemalja.

Kako prenosi Travel Daily News, pretpostavlja se da će regija pretrpjeti gubitak prihoda od 14 milijardi eura.

Ni slab euro ne spašava

Drugim riječima, sredozemnu je obalu ove godine posjetilo deset posto manje turista, dok taj postotak na svjetskoj razini iznosi osam posto manje. Stručnjaci predviđaju da će se situacija još više pogoršati te da se pravi učinci loše turističke godine još uvijek u potpunosti ne osjećaju.

Čak ni jak euro nije pomogao spasiti turizam, dok relativno slab dolar, funta i ruska rublja ukazuju na činjenicu da je Europa izgubila tradicionalne turiste u usporedbi sa zemljama izvan svojih granica.

Stimulativni paketi

S druge strane, regionalne vlade pokušavaju stimulativnim paketima pomoći ranjenoj turističkoj industriji. Italija je tako objavila "injekciju" od 1.6 milijardi eura, dok je konkurentna Španjolska najavila osiguranje paketa potpore u vrijednosti od 1.3 milijuna eura. I Grčka je uvela određene subvencije, predvidjevši da će turizam ove godine stagnirati, no da će se oporaviti već sljedeće.

Mark Mrsnik iz agencije za kreditni rejting, Standard and Poor, rekao je da će će se učinak turističke krize osjetiti u mnogim sektorima i imati niz posljedica. "Kriza će se osjetiti na planovima zaposlenja, kreditiranja, vraćanja dugova i, u konačnici, na prihodima vlade", objasnio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.