Srednjoeuropske zemlje odbit će britanski zahtjev protiv slobode kretanja unutar EU

Foto: Hina

POLJSKA, Mađarska, Slovačka i Češka kazale su da će odbiti svaki britanski zahtjev za izmjenama zakona Europske unije koje bi vodile u diskriminaciju njihovih državljana ili ograničile njihovu slobodu kretanja.

Britanski premijer David Cameron pokušava ponovno pregovarati o uvjetima britanskog članstva u uniji uoči referenduma krajem 2017. Britanskoj je javnosti obećao da će pokušati vratiti dio kontrole nad brojem ljudi koji dolaze u Britaniju. Cameron želi ograničiti pristup migranata britanskom sustavu socijalne pomoći te želi pravo da ih ukloni ukoliko unutar šest mjeseci ne pronađu posao.

"Možemo poduprijeti one dijelove britanskog prijedloga reformi koji će modernizirati EU posebno što se tiče kompetitivnosti i veće uloge nacionalnih parlamenata", navele su četiri zemlje članice Višegradske skupine u priopćenju.

"S obzirom na to da Višegradska skupina smatra slobodu kretanja jednom od temeljnih vrijednosti EU, prijedlozi u pogledu toga područja ostaju najosjetljivije pitanje za nas. U tom pogledu nećemo poduprijeti nijedno rješenje koje bi bilo diskriminatorno ili bi ograničilo slobodu kretanja".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.