Srđan Mlađan se oženio u zatvoru, na vjenčanju je prvi put vidio mladenku

Foto; Hina

JEDAN od najokrutnijih hrvatskih ubojica Srđan Mlađan, koji služi 25-godišnju zatvorsku kaznu zbog ubojstva policajca Milenka Vranjkovića Kinga, oženio se u zatvoru. Ubojstvo policajca mu je inače bilo treće ubojstvo, počinio je i jedan pokušaj ubojstva te pljačku, a nakon ubojstva Vranjkovića Kinga uzeo je jednu obitelj za taoce.

U Lepoglavi se Mlađan oženio 20-godišnjom Elijom Molnar iz Zagreba. Prije vjenčanja mladenku nije vidio, a romansa je započela tako što je Zagrepčanka pisala Mlađanu. On joj je predložio brak, što je ona i prihvatila, javlja Jutarnji list

Svoju namjeru je, prema proceduri, obznanio zatvorskoj upravi koja mu je odobrila vjenčanje. No zatvorska uprava nije mu odobrila boravak s novopečenom suprugom u sobi za posjete, što se inače odobrava kako bi imali prostor i vrijeme za intimne trenutke. 

Djed mladenke u šoku

Odobren mu je samo posjet u prostoriji gdje se i inače odvijaju posjeti zatvorenicima lepoglavske kaznionice.

"Molim? Što ste rekli? Udala se? Za ubojicu? Moj Bože. Vratila se kasno navečer kući. Preko ruke je nosila prebačenu crnu dugačku toaletu. Ponašanjem nije odavala da joj se dogodila neka prekretnica u životu, nešto važno. Jedino je do tri ujutro ostala pričati s bratom u sobi. Sad kad vrtim film, možda mu je pričala o tom vjenčanju", kazao je šokirani Elijin djed za Jutarnji dan nakon zatvorskog vjenčanja.

Dodaje kako su znali da joj Mlađan šalje ljubavna pisma i kako "voli ekstreme", a da joj, kaže, oni ne mogu ništa.

Svjedoci vjenčanja bila su dvojica osuđenika koje je osuđenik izabrao, a mladenka je u Lepoglavu donijela prstenje. Odobreno im je i fotografiranje.

Ubio dvaput u dva tjedna, a film "Rođene ubojice" iz videoteke je posudio 52 puta

Mlađan je svoj niz ubojstava započeo 1998. godine. "Vjeruješ li u Sotonu?" upitao je šesnaestogodišnju Elizabetu Šubić. Kada mu nije odgovorila, ispalio je u nju dva hica. Petrinjska gimnazijalka nije preživjela jedini, slučajni susret sa Srđanom Mlađanom. Elizabeta i Mlađan bili su vršnjaci. Ubio ju je jer je toga dana odlučio nekoga ubiti. Bilo koga. Da nije naišao na Elizabetu, ubio bi nekog drugog.

Mlađan je samo dva tjedna nakon što je ubio Elizabetu Šubić ponovno ubio. Susjeda Petra Jančića ubio je s tri hica. Ponovno bez razloga. Samo zato što mu se svidjelo ubijati. U susjedstvu je opljačkao banku i tek tada je policija otkrila tko je hladnokrvno smaknuo dvoje ljudi. Policija ga je već poznavala. Provaljivao je u kioske, bušio gume na kamionima, s 14 godina zapalio je školsku knjižnicu, iz Tehničke škole kroz prozor pobacao je računala. Bio je juniorski prvak Hrvatske u hrvanju, obožavao je gledati film "Rođeni ubojice". Policija je pedantno zabilježila da ga je iz videoteke posudio čak 52 puta. 

Sucu poručio: Vidimo se u paklu

Osuđen je na deset godina zatvora. Dobio je maksimalnu kaznu koja mu se kao maloljetniku mogla izreći. Sucu je nakon izricanja presude poručio: "Vidimo se u paklu." Zatvoren je u požeškoj kaznionici. Usprkos tome što je bez ikakvog razloga dvaput ubio, Mlađan je iz kaznionice na slobodu izašao čak 21 put. S posljednjeg nagradnog izlaska nije se vratio.

Zatražio osobnu, dobio tri metka

U veljači 2002. godine otišao je na nagradni izlazak. Zaputio se u Zagreb. Unajmio je stan na Borongaju, nabavio pištolj i opljačkao banku. Policija ga je locirala, ali ga očito još uvijek nisu dovoljno ozbiljno shvaćali. Iskusni policajac Milenko Vranjković King otišao ga je privesti. Susreli su se u prizemlju zgrade u kojoj je Mlađan unajmio stan. King je zatražio osobnu iskaznicu i pitao Mlađana stanuje li u toj zgradi. Mlađan mu je odgovorio s tri metka. Ubio ga je na stubištu i uzeo mu službeni pištolj.

Zatočio obitelj

Nakon ubojstva pobjegao je nekoliko ulica dalje. Na Ravnicama je utrčao u kuću Božene Kosović i zatočio nju i njenu djecu Nikolinu i Marka. Obitelj Kosović preživjela je susret sa sisačkim monstrumom, kako je ubrzo nazvan. Pet sati je trajala talačka situacija na Ravnicama. Specijalna policija opsjela je kuću, a Mlađan je zahtijevao da dođu brojne novinarske ekipe. Plašio se, rekao je kasnije, da će ga policajci ubiti jer je on ubio jednog od njih. Predao se gol do pasa.

Na slobodu će 2025. 

Više ga nitko nije neozbiljno shvaćao. Ipak, uspjelo mu je na sudu napasti vlastitu sestričnu, pravosudni policajci su ga jedva savladali. Na sudu je tvrdio da je morao ubijati jer ga je jako bolio trbuh, a glas u glavi mu je govorio da će bol prestati kada ubije. No sud je zaključio da nije neubrojiv. U zatvoru bi trebao ostati do 2025. godine. Ako ga opet ne zaboli trbuh.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.