Srbija traži prihvatljiv način da izbjegne sukob s Europskom unijom oko Kosova

SRBIJA traži prihvatljiv način da izbjegne sukob s Bruxellesom oko problema Kosova kako ne bi ugrozila vlastiti put u Uniju, koji još nije službeno niti započeo.

Kako prenosi beogradski Blic, Srbija je danas dočekala njemačkog ministra vanjskih poslova Guida Westerwellea, a njegov susret s predsjednikom Borisom Tadićem, kako se tvrdi, posljednja je šansa da se neposredno pred zasjedanje Generalne skupštine UN-a početkom rujna postigne dogovor između Srbije i EU-a o rezoluciji koju je Beograd podnio UN-u u namjeri da ospori mišljenje Međunarodnog suda pravde o neovisnosti Kosova.

Westerwelle će, tvrde mediji, od Beograda zahtijevati da povuče ili barem ublaži tekst svoje rezolucije, a strategija srpskog državnog vrha će, s druge strane, biti pokušati dobiti, ako već ne datum početka pregovora, onda bar čvršće garancije za priključenje EU od dosadašnjih uopćenih o "budućnosti Srbije u Uniji", što su do sada redovno ponavljali svi europski dužnosnici prilikom posjeta Beogradu. Uz to, Srbija zauzvrat očekuje i garanciju za sigurnost i opstanak Srba na Kosovu, a sve najavljeno je, kako se navodi, principijelni minimum od kojega vlasti u Beogradu neće odustati, ali će jasno dati do znanja i da ne žele sukob s EU-om zbog Kosova.

"Stav Srbije je pretvrd, a zainteresiranost Njemačke za proširenje Unije - nikakva!"

No analitičari u Srbiji tvrde kako je vjerojatnost za postizanje dogovora minimalna, "jer pozicija Beograda je u ovom trenutku tvrda, a zainteresiranost Nemačke za daljnje proširenje EU-a nakon ulaska Hrvatske - gotovo nikakva", navodi Blic.

Neimenovani izvori iz samog vrha vlasti listu su izjavili kako vjeruju da će, ukoliko Srbija dopusti da se pitanje Kosova poveže s problemom pristupanja EU, svaki idući korak Beograda biti uvjetovan nekim zahtjevom vezanim uz Kosovo te će se na kraju kao jedan od temeljnih uvjeta postaviti i onaj da Srbija prizna Kosovo.

Srbija još uvijek kao svoj adut vidi činjenicu da Kosovo bez njezinog pristanka ne može dobiti svoj zasebni stolac u Ujedinjenim narodima. No srpski analitičari europskih integracija vjeruju da tvrdi stav Srbije šteti njenim europskim integracijama te upozoravaju kako Beograd propušta mogućnost da uđe u grupu s Albanijom i Crnom Gorom, koje će 10. listopada dobiti status kandidata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.