Srbija i Hrvatska potpisale sporazum o izručenju

MINISTRI pravosuđa RH i Srbije, Ivan Šimonović i Snežana Malović, danas su u Beogradu potpisali međudržavni sporazum o izručenju domaćih državljana okrivljenih za organizirani kriminal i korupciju. Tako bi Sretko Kalinić mogao postati prvim koji je izručen na temelju tog sporazuma, s obzirom na to da je Srbija već podnijela zahtjev za njegovim izručenjem.

Kako je ranije kazao Šimonović, radi se o prvom u nizu sporazuma sa zemljama u regiji, a postupak izručenja u Hrvatskoj će trajati između jednog i četiri mjeseca, ovisno o tome koliko se tko angažira u blokiranju izručenja.

Srpska ministrica pravosuđa ocijenila je kako će potpisivanje sporazuma pridonijeti poboljšanju regionalne suradnje na tom području, kao i u borbi protiv transnacionalnog organiziranog kriminala i korupcije.

Kako Ustav nalaže da sve međudržavne ugovore mora odobriti Sabor, ovaj će se iznimno početi privremeno primjenjivati odmah nakon potpisivanja sve dok ga Sabor ne ratificira.

Nakon potpisivanja ministar Šimonović izjavio je kako je sporazum odraz čvrste namjere da se Hrvatska i Srbija zajedno bore protiv kriminala i ostalih zločina u regiji te da je to značajan korak u jačanju veza između dviju država. Srpska ministrica pravosuđa izjavila je kako je ovaj sporazum povijesni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.