Srbi zvali Ruse da im pomognu gasiti veliki požar, u međuvremenu ga sami ugasili

Foto: MUP Srbije

RUSKI zrakoplov Iljušin 76, specijaliziran za gašenja požara iz zraka, sletio je u petak navečer u nišku zračnu luku Konstantin Veliki na poziv vlade Srbije da sudjeluje u gašenju požara na Staroj planini, dok su srpski elektronički mediji u petak javljali da je taj požar stavljen pod kontrolu.

Ruski  zrakoplov Iljušin 76, koji je službeno najavljen kao pomoć u gašenju požara na jugoistoku Srbije, sletio je u zračnu luku u Nišu, javila je Radiotelevizija Srbije (RTS).

Zrakoplov tanker Iljušin 76 Ministarstva za civilnu zaštitu, izvanredne situacije i uklanjanje posljedica elementarnih nepogoda Ruske Federacije Beograd je zatražio od Moskve kako bi intervenirao na najkritičnijim točkama na Staroj planini, na kojoj se požar počeo širiti u nedjelju navečer.

Srpska vlada zatražila pomoć isti dan kad je požar ugašen?

Srpski elektronički mediji javili su ranije u petak kako je vlada Srbije od Rusije zatražila dolazak Iljušina 76 tek u četvrtak 31. listopada, "u danu kada su mediji sa Stare planine javljali da je požar ugašen".

Službenu odluku od 31. listopada potpisala je premijerka Ana Brnabić, a u njoj se navodi kako vlada traži "međunarodnu pomoć" od Ruske Federacije i dolazak zrakoplova Iljušin.

"Vlada upućuje poziv Vladi Ruske Federacije da zrakoplov Ministarstva za civilnu obranu, izvanredne situacije i otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda Ruske Federacije bude angažiran na gašenju požara na otvorenom na području Stare planine i smješten na Aerodromu 'Konstantin Veliki' u Nišu u trajanju od tri dana, radi pružanja pomoći u oblasti zaštite i spašavanja", navedeno je u odluci vlade Srbije.

Cijena pomoći je 192.000 eura

Iznos za angažiranje ruskog zrakoplova tankera u iznosu od 22,5 milijuna dinara, odnosno oko 192.000 eura, "bit će osiguran iz tekuće proračunske pričuve", priopćila je vlada.

Ruski zrakoplov, nosivosti 42 tone vode i s posadom koja ima 12 članova, "posjeduje visokosofisticiranu opremu i tehničke karakteristike za reagiranje u nepristupačnim predjelima, a djelovat će na požarištima koja su nedostupna vatrogascima i snagama koje gase požare sa zemlje", prenose beogradski elektronički mediji.

Požari su na nekoliko desetaka područja u Srbiji počeli u nedjelju, a izvanredna situacija proglašena je u općini Trgovište na jugu zemlje, dok je na Staroj planini vatra gorjela od nedjelje navečer.

Zbog nepristupačnog terena vatrogascima je nedostupan veći dio opožarenog teritorija, ali zbog gustog dima nije bilo moguće gašenje iz zraka helikopterima, s obzirom na to da Srbija nema specijalizirane zrakoplove za gašenje požara.

Radiotelevizija Srbije izvijestila je, pozivajući se na podatke s mape požara Nacionalne zrakoplovne i svemirske administracije (NASA), da su u Srbiji posljednja tri dana vatrom bili zahvaćeni deseci lokacija.

Prema podacima MUP-a Srbije, od početka listopada registriran je 3031 požar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.