Srbi od EU dobili nepovratno 3,6 milijardi eura, a Hrvatska 1,3 milijardi eura



POTPREDSJEDNIK Vlade Srbije zadužen za europske integracije Božidar Đelić  izjavio je danas da je od 2001. godine do sada Srbija od Europske unije dobila 3,6 milijarde eura bespovratne pomoći. S nekomercijalnim kreditima, pomoć bi iznosila 6,9 milijardi eura, službeni je podatak iz Beograda.

Đelić je iznio brojke povodom skorog sastanka u Zagrebu gdje bi zemlje "Zapadnog Balkana" na sastanku o proračunu Europske unije trebale zatražiti za sebe više novca u pretpristupnim godinama. Ta pomoć bi se linearno smanjivala nakon što budu primljene u EU.

Prema službenim podacima hrvatske Vlade od ožujka ove godine, Europska unija je kroz različite programe pomoći u proteklih 15 godina dodijelila 1,3 milijardi eura za financiranje projekata u Republici Hrvatskoj. Riječ je o iznosu koji je dvostruko manji nego što je dobila Srbija, a Hrvatska se nalazi na kraju europskog puta, dok bi naši istočni susjedi u sljedećem razdoblju mogli računati na još znatnija sredstva.

Hrvatska tako može računati na najviše 749 milijuna eura do 2013. godine s obzirom da je toliko teška nova financijska perspektiva Europske unije 2007-2013 odnosno novi pretpristupni program IPA.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.