Sramotan Uskrs: Službeno glasilo Vatikana na naslovnici izjednačilo pedofile i žrtve

KATOLIČKA crkva će u nedjelju proslaviti Uskrs uz veliku prašinu koja se posljednjih mjeseci podigla zbog stotina slučajeva seksualnog zlostavljanja koja su desetljećima činili svećenici. Papa se ispričao za ona zlostavljanja u Irskoj, ali to je vrlo tiho odjeknulo uz optužbe koje na njegov račun stižu iz njegove rodne Njemačke i SAD-a.

Mnogi dokazi pokazuju da je sadašnji Papa znao za zlostavljanja, a nije ih spriječio te nije kažnjavao svećenike koji su ih činili. Za ta nedjela su se njemački biskupi ispričali, ali neki još uvijek smatraju kako je u cijeloj priči Katolička crkva žrtva napada koji podsjećaju na "najsramnije" aspekte antisemitizma. Baš je takvu usporedbu jučer izveo Papin osobni propovjednik Raniero Cantalamessa.

Izjava tiskana na naslovnici službenog glasila Svete Stolice

Ta izjava izrečena u propovijedi u bazilici Svetog Petra, pred samim papom Benediktom XVI., izazvala je buru zgražanja među Židovima i žrtvama seksualnog zlostavljanja. Američka grupa žrtava tu je izjavu danas nazvala "moralno krivom". Vođa njemačkih Židova jučerašnju propovijed je nazvao neprimjerenom drskošću. Kako ne bi izazvali još više kritika, službeni Vatikan se danas ogradio od Cantalamessinih izjava. No ostaje činjenica da je to rekao jedan od svećenika koji su najbliži Papi.

"Povlačenje takvih paraleli može voditi do nesporazuma", kazao je vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi, što i nije neko posebno ograđivanje od izjava. Da izjava Papinog propovjednika ima veliku potporu u Vatikanu može se zaključiti i po činjenici da je ona cijela tiskana na prvoj stranici službenog glasila Svete Stolice.

Uvredljivo za žrtve svećenika i Židove

Crkva ovaj Uskrs dočekuje uz lavinu optužbi za seksualno zlostavljanje djece koje se godinama događalo u Irskoj, Švicarskoj, Nizozemskoj, Austriji, SAD-u i Njemačkoj. A to su samo zemlje u kojima su takva zlostavljanja bila masovnija. Podsjetimo, osobni Papin propovjednik je jučer usporedio argumentirane napade na Crkvu sa "kolektivnim nasiljem koje su doživjeli Židovi".

Izgleda da nije želio izravno reći da je to njegov stav pa je pročitao pismo prijatelja Židova koji je uznemiren napadima na Papu. U pismu je stajalo da njegov prijatelj s gađenjem gleda na napade na Crkvu, Papu i sve vjernike svijeta. Vođa njemačkih Židova Stephan Kramer je danas izjavio da su takve izjave bile "odvratne, sramotne i prije svega uvredljive zbog svih zlostavljanih žrtava, kao i zbog svih žrtava holokausta". Glasnogovornik mreže žrtava "Snap" kazao je da je propovijed bila "lakomislena i neodgovorna".

I Papa je optužen zbog grijeha nečinjenja protiv osumnjičenih zlostavljača kada je bio nadbiskup u Muenchenu. Kritičari spominju i da na čelu Kongregacije za nauk vjere, koja je nasljednica Inkvizicije,  nije djelovao protiv svećenika u američkoj državi Wisconsin koji je zlostavljao 200 gluhih dječaka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.