Sprovod kao luksuz: Sve manje Amerikanaca može pokopati svoje najdraže

SVJETSKA gospodarska kriza očito je uzela maha na svakom području, pa tako i kada je riječ o smrti. Naime, zbog visokih poreza sve manje stanovnika Los Angelesa ima mogućnost kremirati ili pokopati svoje najmilije. Prema pisanju Los Angeles Timesa, iz gradskog mrtvozorničkog ureda, koji se bavi samoubojstvima i sumnjivim smrtima, izjavili su da je prošle godine obavljeno 712, odnosno 36 posto više kremacija o trošku poreznih obveznika u usporedbi s godinom ranije kada je taj broj iznosio 525.

Sve više "netraženih"

Gradska mrtvačnica, koja je odgovorna za siromašne i "netražene osobe", zabilježila je 25 posto više kremacija u prvoj polovici ove godine u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Taj je broj, kako kažu, rastao od 545 prošle do 680 ove godine. Zbog velikog broja zahtjeva u gradskom krematoriju početkom godine djelatnici su čak bili prisiljeni prestati prihvaćati tijela od mrtvozornika, koji je dogovorio s dva privatna krematorija da se za 135 tisuća dolara pobrinu za "višak".

"Radi se o prilično dramatičnom porastu. Obitelji nam samo jave da nemaju novaca za sprovod, pa osobu moramo proglasiti 'netraženom' i za nju se pobrinuti", rekao je David Smith iz ureda mrtvozornika. Objasnio je da kada jednom grad kremira beskućnike i "netražene osobe", što se obično događa mjesec dana nakon njihove smrti, rodbina mora platiti mrtvozorniku 352 dolara za primitak pepela. Naknada za "obične" građane je, kaže, 466 dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.