Spor Industrogradnje i Fio&D-a: Tipična balkanska priča koja šteti svima

DRAGAN BOLJAT, jedan od vlasnika splitske tvrtke Fio&D koja je u višegodišnjem sporu sa zagrebačkom Industrogradnjom oko hotela Croatia u Dugoj Uvali, naglasio je da predsjednik uprave Industrogradnje, Josip Galinec, tvrtku Fio&D želi izbaciti iz posjeda spornoga hotela. "Zakupnina je plaćena, a ugovor o najmu nije istekao", rekao je Boljat i dodao kako jedino u slučaju isteka ugovora ili neplaćene zakupnine može doći do izbacivanja najmoprimca iz posjeda.

"Tipična balkanska priča"

Zastupnik IDS-a Damir Kajin komentirao je za HRT događaje u Istri. "Duga Uvala je velika sramota za hrvatski i istarski turizam, ali je istovremeno i standardno ponašanje u Hrvatskoj", rekao je Kajin i dodao kako se radi o "tipičnoj hrvatskoj pravosudnoj zbilji i tipičnoj hrvatskoj krim-priči". Kajin je dodao kako i premlaćivanje Josipa Galinca u centru Zagreba "zasigurno ima veze s nekom krim-pričom".

Kajin je objasnio kako je sud donio rješenje u korist Industrogradnje, a nakon toga je nadležno ministarstvo donijelo rješenje upravo o pečaćenju hotela. "Neobično je što su sve odluke donesene na temelju nepravomoćnih sudskih odluka", kaže Kajin koji objašnjava kako je nakon toga Vrhovni sud promijenio nadležnost suda i vratio na prvostupanjski postupak. "Nakon toga Ministarstvo mijenja svoje rješenje", kaže Kajin i dodaje kako je najgore što sukobi u hotelu Croatia ugrožavaju nekoliko stotina radnih mjesta, ali i turističku sezonu općenito.

Kajin je priču u Dugoj Uvali nazvao "tipičnom balkanskom pričom koju raspiruje neučinkovito pravosuđe, a od koje trpi lokalna zajednica".

"Industrogradnjin scenarij uoči svake sezone"

Dragan Boljat je dodao kako "Industrogradnja ponavlja scenarij te uoči svake turističke sezone započne neku akciju" i naveo primjere kako je Industrogradnja u svibnju 2008. godine bespravno ušla u posjed, a ove godine započela s rušenjem mosta koji povezuje hotel i depandansu. "Most je ondje devet godina i funkcionalno se uklopio u hotelski kompleks", rekao je Boljat.

Govoreći o uvjetnoj osudi zbog prijetnji smrću Josipu Galincu, Boljat je rekao da je u svibnju 2008. godine "osuđen zbog onoga što je navodno mislio".

Dragan Boljat je pozvao Josipa Galinca da "sjednu za stol i riješe probleme" te dodao kako je spreman kupiti hotel ili da ga Industrogradnja isplati. "Ako Galinec na to ne pristaje, neka pravosuđe riješi ovaj problem", rekao je Boljat i objasnio kako tvrtka Fio&D zbog počinjene štete potražuje 28 milijuna kuna odštete od Industrogradnje. Dodao je kako je njegova tvrtka u hotel Croatia uložila 3,5 milijuna eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.