Splitski predizborni cirkus na HRT-u - tri HDZ-ova kandidata i dekor

ŠTO SMO naučili iz sinoćnje debate - ili kako već ono nazvati - kandidata za splitskog gradonačelnika na HRT-u?

Da je Željko Kerum, čovjek inače vrlo ponosan na ogorsko porijeklo, kandidat građanske, a Siniša Vuco seljačke stranke, da se HDZ-ov Vice Mihanović predstavlja kao Vicegradonačelnik, što zvuči kao da je osmišljeno u taboru ljute konkurencije, da Ante Franić iz SDP-a zna podviknuti, ali nitko ne zna o čemu, da Branka Ramljak umije s profesorskom plaćom financirati jumbo plakate i da je Ivica Puljak mogao živjeti bilo gdje, ali je odabrao Split. Dobro, to smo znali, Puljak, s vremena na vrijeme, od izbora do izbora, rado ponavlja neke rečenice. Zašto i ne bi kad i Kerum priča o biznisu nakon što je uspješno zadavio svoj trgovački lanac?

Voda, parking, odumiranje centra...

U Splitu godinama pada broj stanovnika, nakon obilnijih kiša voda nije za piće, topla je voda, pak, tek ovih dana konačno stigla u bolnicu koja je svakodnevno ugušena silnim automobilima, jer je na ledini nekad korištenoj kao bolnički parking odavno niknula bespotrebna zgrada, plod sumnjivog tajkunsko-političarskog aranžmana. Split skoro nigdje nema kvalitetan asfalt, propadaju sportovi temeljeni na organizaciji i kolektivnom radu, kao i šuma na Marjanu, komunalci uništavaju drvorede...

Grad duže od desetljeća zarađuje na životu u Dioklecijanovoj palači i Ultri, a gubi život u centru i ostao je, zasad, i bez Ultre. Istina, zbog više sile, ali nema je. Po gradskim je firmama pozapošljavanja partijska mladež, članska iskaznica otvara mnoga vrata...

O dijelu toga nije se moglo čuti ništa bitno u sinoćnjoj emisiji niti se činilo da su okupljeni svjesni aktualnih i predstojećih gradskih problema, naročito onih koji bi mogli nastupiti nakon vjerojatnog fijaska još jedne turističke sezone.

Nismo doznali ni zašto su u uvodnom prilogu kao kandidati spomenuti i neki koji su rekli da se neće kandidirati, nije jasan ni kriterij izbora gostiju - zašto, na primjer, nije bilo neovisnog Bojana Ivoševića ili HSLS-ova Zdeslava Benzona? - ali to je HRT.

Daj HDZ da se Plenković ne ljuti, a ostalo aranžiraj kako hoćeš. Pričalo se o POS-u, odvajanju otpada, mahalo se programima, pokušavalo se povremeno podviknuti. Sve skupa, malo manje od ništa.

Tri HDZ-ova kandidata i dekor

Uglavnom, Vice Mihanović jest kandidat HDZ-a, ali pitanje je koliko stranka s njim, ili bilo kim, može dobiti. Tu su financijska čudotvorka Ramljak, koju je HDZ-ova vlada prije četiri godine imenovala svojom povjerenicom u Splitu, te Kerum, dugogodišnji HDZ-ov partner i Plenkovićev fan. Što je točno Vuci, nemamo pojma, jasno je samo da je uspio nakratko skrenuti pažnju na inače posve nebitno HSS-ovo postojanje u Splitu. I da je, u skladu sa HSS-ovom tradicijom i Radićevim naukom, u 28. minuti emisije repliku okončao s "jeba te led".

Na drugom dijelu političkog spektra - ako ovdje uopće ima političkog spektra - poslovični je Puljak koji se kandidirao nakon što mu se stranka u Splitu raspala te već spomenuti Franić.

S njim višedesetljetno kadrovsko rasulo u splitskom SDP-u dolazi do konačnog apsurda, sama činjenica da stara stranka kandidira potpunog političkog anonimca dosta govori o onome što je od nje ostalo. Ocjenu njegova sinoćnjeg nastupa, čini nam se premijernog na nacionalnoj televiziji, izrazit ćemo riječima obično rezerviranima za vrijedne, ali ne baš perspektivne sportaše - mali se trudi. 

Ukratko, sinoć smo se još jednom uvjerili da HRT ima čudne kriterije i da Split ima čudne kandidate. I da HDZ ima tri kandidata, a ostali su tu zbog "ravnoteže među zvezdama".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.