Split se danima suočava s katastrofom, a glavni čovjek civilne zaštite je na godišnjem

Screenshot: YouTube (DUZS, Hina

PETAR VITAS, zapovjednik Civilne zaštite Republike Hrvatske je na godišnjem odmoru sve do 31. srpnja.

Čak i dva dana nakon što je vatra spalila predgrađa u Splitu, brojna vozila i kuće, on je na godišnjem odmoru.

Kontaktirali smo Petra Vitasa, zapovjednika Civilne zaštite RH. Htjeli smo, naime, doznati zašto nije prekinuo godišnji odmor i pridružio se kolegama u spašavanju Splita i okolice.

"Neću vam odgovarati na ta pitanja. Bio sam na godišnjem odmoru i pratio sam sve, bio sam u kontaktu sa zamjenikom. Sustav je funkcionirao. Ja sam samo zapovjednik Civilne zaštite. Za daljnja pitanja uputit ću vas u Državnu upravu za zaštitu i spašavanje", kazao nam je Vitas.

Kontaktirali smo, stoga, Dragana Lozančića, ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

"Zakon se promijenio 2015. godine i više ne postoji zapovjednik Civilne zaštite, riječ je o kompletno drugačijoj organizaciji. Vitas je sada šef Sektora, tu u Zagrebu", kazao nam je Lozančić i ispričao se što nema vremena za detaljnije obrazloženje, kao i za pojašnjenje oko ingerencija Petra Vitasa. 

Lozančić nam je kazao i kako su za organizaciju Civilne zaštite na lokalnoj razini zaduženi gradonačelnici i župani. U Splitu su to HDZ-ovi Andro Krstulović Opara i Blaženko Boban koji su se na odmah uključili u spašavanje ljudi i imovine te su bili na najugroženijim područjima. Bio je i Lozančić, ali ne i Vitas.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.