Snimka uhićenja u SAD-u: Umirovljeni biskup poveo mladež u zauzimanje crkvenog vlasništva

NAJMANJE 49 prosvjednika protiv Wall Streeta je uhićeno nakon što su pokušali zauzeti crkveno vlasništvo na Manhattanu kako bi obilježili tri mjeseca od početka pokreta "Occupy" koji se bori protiv ekonomske nepravde.

Od kada su istjerani iz parka Zuccotti prošlog mjeseca prosvjednici traže novu lokaciju za svoj kamp. Deseci njih su jučer pokušali zauzeti ograđeno područje na Trgu Duarte u njujorškoj Tribeci. Trg pripada gradu, ali je ograđeno područje u posjedu Crkve Svetog Trojstva.

Aktivisti su napravili rupe u ogradi te ušli na ograđeno područje vičući "Mi smo nezaustavljivi! Drugačiji svijet je moguć!". Prva osoba koja je ušla u park bio je umirovljeni biskup Episkopalne crkve George Packard. On je prvi ušao u park, popeo se na drvenu klupicu i tražio od ostalih da ga slijede. Ubrzo se pojavila policija koja je pokušala rastjerati prosvjednike, koji nisu imali dozvolu za ulazak u park. Policajci tvrde kako su prosvjednici postali nasilni te su zato počeli sa uhićenjima.

Uhitili i biskupa


Uhitili su sve koji su se tamo našli, a među njima i umirovljenog biskupa. Tijekom uhićenja su im prosvjednici vikali da ih može biti sram. Ranije su prosvjednici tražili od Episkopalne crkve da im ustupi park na Trgu Duarte, no oni su to odbili. Njihov zahtjev je podupro i poznati borac protiv apartheida i dobitnik Nobelove nagrade za mir, nadbiskup Desmond Tutu.

U međuvremenu su prosvjednici napravili kamp izvan sjedišta kampanje predsjednika Baracka Obame u Iowi. Prosvjednici se bore protiv prevelikog trošenja za vojsku te se nadaju da će dugo ostati na tom mjestu. Od Obame očekuju da prepolovi troškove za vojsku te "razmontira američko vojno carstvo" kako bi se stvorila nova radna mjesta. U Sjevernoj Carolini je najmanje šest prosvjednika uhićeno. Oni su blokirali ulicu Hillsborough u Releighu i nisu se željeli maknuti. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.