Snimka iz zraka: Pogledajte pustoš koju je za sobom ostavio čudovišni uragan

Screenshot: Fox News

URAGAN Michael pogodio je jučer Floridu i iza sebe ostavio pustoš kao treći najsnažniji uragan koji je ikad zabilježen u SAD-u i najjači uragan koji je pogodio Floridu u zadnjih stotinu godinu.

>> Čudovišni uragan Michael iza sebe ostavio pustoš. Nije gotovo, opet će ojačati

A daleko najveću pustoš Michael je ostavio u gradu Panama, budući da je dosegnuo kopno u neposrednoj blizini Paname, jučer u 13.30 po lokalnom vremenu, kao oluja kategorije 4, neposredno ispod praga brzine za oluju najviše kategorije 5. 

Dron prošao kroz uništenu školsku dvoranu

Osnovna škola Jinks tako je snažno pogođena da je "lovac na oluje" Brett Adair mogao svojim dronom za snimanje proletjeti ravno kroz uništenu sportsku dvoranu škole. Fox News je prenio njegovu snimku. Uragan je doslovno otrgnuo krov dvorane i srušio njene zidove. Zanimljivo je da je, unatoč tome, mreža za odbojku ostala čitava.

Drugdje u Panami posvuda se mogu vidjeti srušeni stupovi dalekovoda, iščupana stabla i kuće čiji krovovi su otrgnuti kao poklopci limenki. Više od 359 tisuća potrošača i danas je bez struje.

Hitne službe apeliraju na stanovnike da se sklone s ulica dok komunalne službe ne dovrše uklanjanje opasnih objekata. 

"Izvanredno stanje za cijelu Floridu"

Jednako potresnu snimku uništenja objavio je drugi "lovac na oluje", Brandon Clement. "Ne mogu vjerovati kakvo uništenje!", komentirao je.

Stanovnik Paname Vance Beu opisao je za Associated Press da je oluja zvučala kao motor aviona. "Bilo je stravično, zaista. Bilo je jako bučno. Mislili smo da će se prozori razbiti svaki čas", rekao je Beu.

Michael je, prolazeći preko Floridske prevlake i jugozapadne Georgije, ubio dvoje ljudi. U međuvremenu je, sad kao tropska oluja, nastavio preko Južne Karoline, u isto vrijeme udarajući i Sjevernu Karolinu i Virginiju snažnim vjetrovima i kišom, uz opasnost od pojave tornada. 

Evakuaciju je odbilo čak 320.000 ljudi koji žive uz floridsku obalu. 

Američki predsjednik Donald Trump proglasio je izvanredno stanje za cijelu Floridu, što je omogućilo slanje savezne pomoći. U pomoć je poslano oko 3500 vojnika floridske Nacionalne garde i 1000 spasilaca. Pentagon je poslao više od 2200 vojnika, helikoptere, čamce i drugu opremu.

Zbog uragana je smanjena proizvodnja nafte u Zaljevu za 40 posto, a plina za gotovo trećinu jer su offshore platforme bile evakuirane.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.