Snijeg diljem zemlje, i u Zagrebu. Orkanska bura na autocesti prema Rijeci

Foto: Index

SNIJEG jutros pada diljem zemlje, pa i u Zagrebu, no ne očekuje se da će se zadržati.

Osim u Zagrebu, pada i u Karlovcu, Sisku, Zagorju... Očekuje se da će padati i u drugim kopnenim dijelovima Hrvatske.

 

> Ako imate vlastite slike ili snimke snijega, šaljite nam na desk@index.hr

Umjereno, u unutrašnjosti i pretežno oblačno očekuje se tijekom dana. Mjestimice će biti snijega, osobito u gorskim predjelima. Na Jadranu lokalno može biti i malo kiše, a podno Velebita i slabog snijega nošenog jakim vjetrom. Puhat će umjeren, u gorju i na sjeverozapadu jak sjeveroistočni i sjeverni vjetar, a na Jadranu jaka i olujna, podno Velebita i orkanska bura. Najviša dnevna temperatura zraka između 0 i 3, na Jadranu od 6 do 11 °C.

Crveni Meteoalarm na Jadranu

Za Jadran je na snazi i Meteoalarm. Crveno upozorenje na snazi je od Kvarnera do srednje Dalmacije zbog jake orkanske bure. Narančasto je za ostale dijelove Jadrana.

Oprez ako idete na put

Zbog orkanske bure na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica i zimskih uvjeta na državnoj cesti kroz Gorski kotar (DC3) trenutno nema slobodnog cestovnog pravca od Zagreba prema Rijeci i obratno za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama.

Za sve skupine vozila zatvoreni su:

  • autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, obilazak je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina (DC27 i DC50);
  • Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene (DC8);
  • državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54); - Paški most (DC106).

Samo za osobna vozila otvorene su:

  • -autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, teretna vozila s priključnim vozilom isključuju se na odmorištu Vukova Gorica za smjer Rijeka i čvoru Kikovica za smjer Zagreb;
  • -Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Karlobaga. Na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika, Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog i lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina), a na Jadranskoj magistrali između Novog Vinodolskog i Senja dodatna je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Zbog olujne bure koja nanosi snijeg na kolnik te stvara led na kolniku, HAK poziva vozače na krajnji oprez na dijelu državne ceste DC1 Gračac-Knin između Malovana i Zrmanje.

U tijeku je zimsko održavanje cesta. Vozačima HAK savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama i na put ne kreću bez propisne zimske opreme. Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski.

Ponegdje ima i magle. Na cestama u unutrašnjosti mjestimice pada snijeg.

Moguća poledica

Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozače upozoravaju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema na cestama.

Prekinut je promet na LC59133 Oltari-Zavižan zbog snijega.

Ne na put bez zimske opreme

Vozačima HAK savjetuje da na put ne kreću bez propisane zimske opreme, koja je i zakonom obvezna na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj do 15. travnja 2022. godine. Obavezna zimska oprema za vozila najveće dopuštene mase do 3.5 tona podrazumijeva: četiri zimske gume (M+S) ili četiri ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.