Smrtonosna tragedija u Seulu: Južnokorejska policija priznala propust

Foto: EPA

POLICIJA nije detektirala nagli porast broja posjetitelja u Itaewonu, rekao je visoki južnokorejski policijski dužnosnik za Yonhap News.

"Predvidjeli smo da će se ondje okupiti velik broj ljudi. Ali nismo očekivali da će masa biti toliko velika da bi moglo doći do žrtava", rekao je Hong Ki-hyun iz Nacionalne policijske agencije, a prenosi BBC.

"Nisu primijetili iznenadni porast broja posjetitelja"

"Rečeno mi je da policajci na mjestu događaja nisu primijetili iznenadni porast u broju prisutnih posjetitelja", dodao je.

Ki-hyun je također kazao da je ovogodišnja gužva za Noć vještica bila slična onoj prethodnih godina i da su ove godine u Itaewon rasporedili 137 službenika, za razliku od 37 do 90 policajaca između 2017. i 2019., iako je većina tih službenika radila na suzbijanju ilegalnih aktivnosti i upravljanju prometom.

"Analiziramo snimke video nadzora kako bismo otkrili točan uzrok nesreće"

Južnokorejski premijer Han Duck-soo obećao je temeljitu istragu, a vlasti su priopćile da su usredotočene na rekonstrukciju lanca događaja koji su doveli do tragedije i nastoje saznati čija je potencijalna odgovornost za naguravanje. 

"Analiziramo snimke video nadzora kako bismo otkrili točan uzrok nesreće", rekao je novinarima glavni policijski istražitelj Nam Gu-jun.

"Nastavit ćemo ispitivati još svjedoka, uključujući zaposlenike obližnje trgovine", dodao je.

U zemlji je počeo tjedan žalosti, a broj mrtvih popeo se na 154. Još 149 ljudi je ozlijeđeno, među kojima 33 u teškom stanju. Među poginulima su državljani najmanje dvadesetak zemalja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.