Smrt zbog preljuba: Talibani izbičevali i javno pogubili trudnu ženu



AFGANISTANSKA policija je potvrdila da su talibanski ekstremisti na sjeverozapadu zemlje izbičevali, a potom ubili trudnu 40-godišnju ženu, optuživši je za preljub.

Kako javljaju svjetski mediji, talibani su trudnu 40-godišnju udovicu Bibi Sanawbar uhitili prije tri dana u pokrajini Qades pod optužbom da je imala tajnu vezu, tijekom koje je zatrudnjela. U zatočeništvu su je izbičevali sa 200 udaraca bičem, a potom je u nedjelju javno smaknuta sa tri metka ispaljena u glavu.

Talibani pravdu uzeli u svoje ruke

Policijski zapovjednik provincije Baghdis Abdul Jabar Saleh potvrdio je da je ubojstvo izvršeno u području pod kontrolom talibana. Presudu je donio, a potom i egzekuciju vlastoručno izvršio talibanski zapovjednik Mullah Mohammad Yousif.

Šef afganistanske Nezavisne komisije za zaštitu ljudskih prava Sima Samar je u izjavi za Radio Slobodni Afganistan izrazio svoje ogorčenje činjenicom da su talibani u svoje ruke preuzeli ulogu suca i egzekutora, rekavši da je to očito kršenje ljudskih prava. "Čak i da je žena optužena za preljub, trebala je biti izvedena pred sud. Ne može svatko biti sudac. I ne može zapovjednik preuzeti ulogu suca", upozorava Samar.

Talibanski su predstavnici demantirali likvidaciju, konstatirajući da je optužba na račun talibana "propaganda stranaca i prozapadne afganistanske vlade".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.