Slovenski vladajući odlučili: Idemo na referendum o Sporazumu s Hrvatskom

SLOVENSKA vladajuća koalicija je nakon jučerašnjih pregovora u parlament poslala prijedlog o raspisivanju savjetodavnog referenduma o Sporazumu o arbitraži s Hrvatskom.

U proceduru su prijedlog o referendumu poslali čelnici parlamentarnih klubova četiri stranke vladajuće koalicije. Slovenska ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal je potvrdila ovaj dogovor, a više informacije bit će poznato nakon konferencije za novinare u 11 sati. Kresal je kazala kako članovi vladajuće koalicije vjeruju sporazumu, ali ipak žele upitati građane što o njemu misle. Uz ovaj referendum, Državni zbor će o ratifikaciji sporazuma odlučivati sredinom iduće godine, pišu slovenski mediji. 

Ideje slovenske oporbe se malo razlikuju od onih vladajućih pa oni predlažu da se raspiše zakonodavni referendum koji bi bio obvezujući za parlament. Ovakav prijedlog o raspisivanju savjetodavnog referenduma tijekom prošlog vikenda su podržali i slovenski predsjednik Danilo Tuerk te premijer Borut Pahor. Razlika između zakonodavnog i savjetodavnog referenduma je u tome što u slučaju prvog, ukoliko većina Slovenaca kaže da se ne slaže sa Sporazumom, on ne smije biti potpisan, dok se u drugom slučaju građani samo pitaju za mišljenje koje političare ne obvezuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.