Slovenski ugostitelji bijesni: "Zašto je kuhano vino rizik, a pečeni kesteni nisu?"

Screenshot: YouTube

ZABRANA prodaje hrane i pića na adventskim sajmovima u Sloveniji razočarala je ugostitelje, ali i ljubitelje kuhanog vina kao neizostavnog dijela te ponude, posebno zbog neobičnog tumačenja vodeće epidemiologinje koja je branila takvu odluku vlade.

"Dopustiti okupljanje pred štandovima značilo bi katastrofu"

"Za stolićima pred štandovima s takvom ponudom znalo se nekada okupiti i desetak ljudi, a dopustiti to sada bio bi recept za katastrofu", odgovorila je kritičarima te mjere epidemiologinja Mateja Logar koja vodi vladin znanstveni savjet.

Protumačila je i zašto se na adventskim sajmovima, koji moraju biti ograđeni - s posebnim ulazom i izlazom radi kontrole covid-potvrda - smije prodavati pečeno kestenje, a ne popularni "kuhanček" i hrana.

Zašto je zabranjeno kuhano vino, a pečeni kesteni nisu?

Kuhano vino se pije u skupini i na jednom mjestu, pa predstavlja velik rizik za širenje virusa, za razliku od pečenog kestena koji jedemo dok šetamo i bacamo ljuske, rekla je odgovarajući kritičarima Logar.

Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković smatra da je vladina odluka nekonzistentna i neproporcionalna stvarnom riziku, a razljutila ga je i primjedba o bacanju ljuski na pod.

Vladinoj epidemiologinji je odgovorio da se Ljubljančani tako ne ponašaju, nego ljuske bacaju u komunalne kontejnere te izrazio svojevrsnu solidarnost s razočaranim ugostiteljima.

Ljubljana zaobišla mjeru, kućice ipak zapečaćene

Kako bi se mjera zaobišla, "sajamski" prostor na ljubljanskoj tržnici koja je u nadležnosti gradskih vlasti dva je dana radio u "neepidemijskom" režimu jer ga je grad prigodno prekvalificirao odlukom da se ne radi o adventskom događanju, nego uobičajenoj tržišnoj djelatnosti na tom prostoru s prodajom hrane i pića.

No, u petak su kućice koje su prodavale jelo i piće zapečaćene odlukom inspektora, unatoč protestima ugostitelja i njihovih stranaka.

Kritičari vlade, a ne samo ljubljanski gradonačelnik, upozoravaju da su se rizična okupljanja s tzv. adventskih sajmova samo preselila u druge ugostiteljske lokale koji smiju raditi te nuditi jelo i piće, doduše uz restrikcije glede broja ljudi u lokalu, te da se propisane kontrole posjetitelja i njihova covid statusa slabo poštuju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.