Slovenski prognanici iz vremena 2. svjetskog rata traže odštetu od Njemačke

Screenshot: YouTube

SLOVENSKA društva prognanih i izbjeglih u Drugom svjetskom ratu smatraju da Njemačka, koja je od 1941. do 1945. okupirala većinu tadašnje Dravske banovine, duguje žrtvama i njihovim nasljednicima 50 milijardi eura za ratnu štetu, te da bi ih morala obeštetiti s barem tri milijarde eura, prenijeli su slovenski mediji.

Ratni zločini ne zastarijevaju, zato Njemačka Sloveniji još uvijek duguje oko 50 milijardi eura odštete za ratnu štetu, izneseno je na konferenciji za novinare Društva slovenskih prognanika i izbjeglica 1941. - 1945., dodavši da bi trebala biti isplaćena barem simbolična odšteta od tri milijarde i da pozivaju slovensku vladu da se na tome angažira.

Kako je pred 7. lipnja koji se obilježava kao Dan uspomene na slovenske prognanike i žrtve Drugog svjetskog rata kazala predsjednica tog društva Ivica Žnidaršič, u Sloveniji još uvijek živi oko 9500 prognanika i izbjeglica iz tog vremena kojima bi bilo potrebno isplatiti po 6 tisuća eura iako im je država priznala samo minimalne simbolične odštetne rente.

Prognano 63.000 ljudi

Prognanici su najugroženija skupina u Sloveniji jer su u ratu izgubili sve i nikad nisu dobili nikakvu odštetu, a status žrtava ratnog nasilja i minimalne rente priznati su nam tek 1995. godine, rekla je Žnidaršič.

Okupatori su u vrijeme Drugog svjetskog rata sa slovenskog teritorija prognali 63.000 ljudi, od čega ih je 45.000 prognano u njemačke logore, 10.000 u Hrvatsku, 7500 u Srbiju i 2000 u Mađarsku, dok ih je 17 tisuća pred represalijama samo izbjeglo iz domovine, kazala je predstavnica Društva prognanika i izbjeglica, dodavši da je među njima bilo i 20.000 djece.

To društvo se već godinama bori za dobivanje odšteta i reparacija od Njemačke i odbija teoriju prema kojoj je su reparacije bile posredno nadoknađene u vidu ekonomske pomoći zapadne Njemačke bivšoj SFRJ tzv. sporazumom Tito-Brandt jer se on odnosio na ekonomsku pomoć, a ne na nadoknade materijalnih i drugih šteta stanovništvu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.