Slovenski mediji: Za neuspjeh "Balkanskog summita" kriva je Europska unija

MINISTAR vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je beogradskim medijima da skup predsjednika zemalja regije, koji je jučer održan u Brdu kod Kranja, nije bio uspješan te da nije bio dobro organiziran.

On je Radioteleviziji Srbije rekao da je konferencija, na kojoj nije bilo predstavnika Srbije, jer je predsjednik Boris Tadić otkazao sudjelovanje nezadovoljan što je delegacija Kosova dobila status državne delegacije, "i pored svih uloženih napora, na kraju imala učinak koji je daleko ispod svih očekivanja".

"Borba za očuvanje ustavnog poretka, borba za očuvanje teritorijalne cjelovitosti Srbije bila je daleko važnija od sudjelovanja na neformalnom, i, nažalost, ne naročito dobro osmišljenom i organiziranom skupu" konstatirao je Jeremić, dodajući da je Srbija tražila da se poštuju dogovor i ranije utvrđena pravila.

"Kosovo nije i ne može biti susjed Srbiji"

Srbija je kao uvjet za dolazak predsjednika Tadića postavila zahtjev da Kosovo na međunarodnim skupovima, pa i na jučerašnjem, sudjeluje na temelju Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, odnosno kao dio delegacije UNMIK-a, a ne kao nezavisna država, no organizatori su to odbili jer su predstavnici Kosova na skup pozvani kao delegacija nezavisne države, nakon čega je Srbija otkazala sudjelovanje na konferenciji.


"Srbija je samo tražila da se poštuju dogovor i unaprijed utvrđena pravila, ali domaćin nije bio spreman da to poštuje" objasnio je Jeremić, dodajući da pod takvim okolnostima organizator nije mogao očekivati da će se tamo pojaviti predsjednik Srbije, ali i ostali visoki dužnosnici Europske unije.

Jeremić je naveo i da je bilo pritisaka da Srbija sudjeluje na konferenciji u Sloveniji, rekavši kako su neki od tih pritisaka čak bili "javni i nepristojni", no rekao je kako Srbija mao svoju jasnu poziciju od koje ne može odustati.

"Mi želimo najbolje moguće odnose sa svim susjedima, ali Kosovo nije i neće biti naš susjed. Kosovo je sastavni dio Srbije" objasnio je Jeremić na kraju izjave RTS-u.

Slovenski mediji: Za neuspjeh je kriva Europska unija

Da konferencija u konačnici nije uspjela, navode i slovenski mediji u današnjim osvrtima. Drže, naime, da cilj konferencije i jest bio za isti stol posjesti srpskog predsjednika Borisa Tadića i premijera Kosova Hashima Thacija, a što na kraju nije ostvareno. Neuspjeh, ipak, pripisuju Europskoj uniji, a ne organizatorima.

"Konferencije se nećemo sjećati ni po čemu jer je Slovenija postavila previsok cilj - dovesti za isti stol predstavnike Kosova i Srbije. Kako to nije uspjelo, propala je i sama ideja skupa", ocijenio je novinar Edo Žitnik na Slovenskoj televiziji. Dodao je kako je slovenskog premijera Pahora na cjedilu ostavila i Europska unija koja je jedina mogla dati Tadiću ponudu koji ne bi mogao odbiti.

Slovensko Delo upozorava kako je i Europa sama podijeljena kad je riječ o Kosovu jer neke članice Unije ne priznaju ga kao samostalnu državu te da Europa ni ranije nije znala prepoznati neke prijelomne trenutke za cijelu regiju podcijenivši ih.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.