Slovenija i dalje bez mandatara vlade: Parlament nije podupro Zorana Jankovića

IAKO su u Sloveniji izbori održani kada i u Hrvatskoj, 4. prosinca prošle godine, naši susjedi niti danas nisu dobili mandatara vlade. Na tajnom glasovanju u parlamentu za predloženog Zorana Jankovića je glasalo 42 parlamentaraca, dok su mu za izbor trebala još četiri glasa.

Listiće za tajno glasovanje je preuzelo 54 zastupnika, a glasalo je njih 47. Skoro svi zastupnici četiriju stranaka, koje prije glasovanja nisu podupirale Jankovića kao mandatara, nisu preuzeli listiće pa se broje kao da su glasali suzdržano. Protiv izbora Jankovića bio je jedan zastupnik, dok su četiri listića bila nevažeća. U Državnom zboru je prije glasovanja bilo 85 zastupnika, piše Delo.

"Posao zastupnika je da glasaju" 


Nakon glasovanja Janković je kazao da će oni koji nisu pristupili glasovanju teško taj postupak objasniti državljanima Slovenije. "Njihov zadatak je da glasuju, ili za ili protiv", kazao je Janković te dodao kako nije razočaran i da je učinio sve što je bilo u njegovoj moći. O mogućnosti da ga slovenski predsjednik Danilo Turk još jednom predloži za mandatara je rekao da prvo mora prespavati, razmisliti i razgovarati s članovima svoje stranke te će tek potom razmišljati o tome.

Ovo je prvi puta u povijesti Slovenije da zastupnici nisu podržali za premijera predsjednika stranke koja je na izborima dobila najviše glasova i relativnu većinu u parlamentu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.