Slovenci uručili povjereniku Avramopoulosu listu potreba oko izbjegličke krize

Foto: FAH

EUROPSKI povjerenik za migracije  Dimitris Avramopoulos razgovarao je u Ljubljani o migrantskoj krizi u Sloveniji s premijerom Mirom Cerarom i ministricom unutarnjih poslova Vesnom Gyoerkoes Žnidar.

Kako je nakon razgovora priopćeno iz Cerarova ureda, Avramopoulosa su obavijestili o prilikama i naporima Slovenije glede migrantskog vala.

Cerar je Avramopoulosu pojasnio "problematiku položaja Slovenije sa Schengenskom granicom koja u slovenskom slučaju nije i vanjska granica EU-a", navodi se u izjavi premijerova ureda, te dodaje kako se europski povjerenik složio da se je Slovenija migrantske krize prihvatila na "europski način" i da je kod tako velikog problema potrebna suradnja više država jer ih jedna sama ne može riješiti.

Avramopoulos primio slovensku listu potreba

Cerar je nakon susreta potvrdio da je Avramopoulosu predao listu potreba koje Slovenija ima u suočavanju s migrantskom krizom, a od EU-a se očekuju i europska financijska sredstva. Ministrica unutarnjih poslova Gyoerkoes Žnidar izjavila je nakon susreta s Avramopoulosom da Slovenija u migrantskoj  krizi "nije sama", te da joj je više država ponudilo pomoć, tehničku i u ljudima, u suočavanju s krizom, ali nije govorila o pojedinostima.

Slovenski mediji današnje stanje na granici s Hrvatskom prikazuju u vrlo dramatičnim tonovima, navodeći da bi preko noći u Sloveniju mogao ponovo ući veliki val migranata kao i prošle noći i u četvrtak ujutro.

Mediji navode da je kasno popodne u blizini prijelaza Harmica na slovensku stranu došlo oko 2000 migranata koje tamo čuva policija i vojska, na otvorenom.
Austrija je danas popodne potpuno otvorila svoju granicu za migrante koji su bili smješteni u Gornjoj Radgoni i Šentilju, pa oni postupno prelaze na austrijsku stranu, a pogranično područje danas je posjetila i austrijska ministrica unutarnjih poslova, objavila je popodne televizijska postaja A-kanal.

Desna oporba traži ostavku premijera i vlade

Stvarajući dramatičnu sliku o eventualnim posljedicama krize s migrantima za Sloveniju, mediji navode da desna oporba traži ostavku premijera i vlade jer smatra da se oni s krizom ne znaju nositi, a prikazuju se i dramatične slike koje je distribuiralo slovensko ministarstvo unutarnjih poslova.

Navodno je riječ o snimkama napravljenim na jednom slovensko-hrvatskom graničnom prijelazu u noći s utorka na srijedu, snimljenim iz helikoptera termovizijskom kamerom, na kojima se vidi nehuman postupak hrvatske policije prema migrantima koje su pustili nedaleko slovenske granice, pa su morali prelaziti nabujalu Sutlu, a među migrantima je bilo dosta djece, žena i starih ljudi.

Riječ je o snimci koju je popodne novinarima prikazao državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Boštjan Šefic, kao svojevrsni dokaz da Hrvatska po njegovim riječima "smišljeno" i nekontrolirano na granicu sa Slovenijom šalje veliki broj migranata, ne vodeći računa o njihovoj sigurnosti i ne pokazujući "nimalo sućuti".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.