Sirija pred građanskim ratom: Francuska povukla veleposlanika

TURSKA i članice Arapske lige su pozvale na "hitne mjere" kako bi se zaštitili sirijski civili od brutalne vlasti.

Na susretu u Maroku su napomenuli i kako su protiv bilo kakve strane intervencije u Siriji. Priopćenje je stiglo nekoliko sati nakon izvještaja da su pobunjeničke sirijske snage napale vojnu bazu blizu Damaska. Još jedan znak da je Sirija sve izoliranija danas je stigao iz Francuske koja je objavila da povlači svog veleposlanika iz te države.

"U Siriji se događa neprekidno nasilje, što me je navelo da zatvorim naša konzularna predstavništva u Aleppou i Latakiji kao i kulturne institucije te opozovem veleposlanika u Pariz", kazao je francuski ministar vanjskih poslova Alan Juppe. Turski ministar vanjskih poslova danas je sudjelovao u sastanku Tursko-Arapske suradnje u marokanskom gradu Rabatu.

"Na forumu je zaključeno da je neophodno zaustaviti krvoproliće i poštedjeti građane Sirije novog nasilja i ubojstava te zahtijevamo da se poduzmu hitne mjere kako bi se zaštitili civili", poručeno je sa sastanka. Dodali su da je vrlo bitna stabilnost i jedinstvo Sirije kao i potrebu pronalaska rješenja krize bez strane intervencije.

Prebjezi sirijske vojske napali su danas glavne vojne baze u blizini Damaska, izvijestile su sirijske oporbene skupine, a prenosi BBC.


Dijelovi zgrade sirijske obavještajne službe i ratnog zrakoplovstva u Harastu uništeni su u napadu, no izvješća o žrtvama nema.

Slobodna sirijska vojska ove je napade izvela uoči sastanka Arapske lige gdje bi se raspravljalo o mogućnostima strožeg kažnjavanja za nemire u Siriji.

Sirijska vlada strogo je ograničila pristup stranim novinarima, a izvješća o nasilju izuzetno je teško provjeriti.

Ujedinjeni narodi tvrde kako je više od 3500 ljudi poginulo od početka prosvjeda u ožujku. Sirijske vlasti za nasilje krive naoružane bande i militante.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.