Slijede li sad tužbe zbog neustavne odluke Stožera? Evo što kaže ustavni stručnjak

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

USTAVNI sud donio je odluku po kojoj je osam od devet mjera Nacionalnog stožera tijekom epidemije koronavirusa u Hrvatskoj bilo ustavno. Jedna nije, ona o zabrani rada nedjeljom. 

U postupku pokrenutom na vlastitu inicijativu Ustavni sud je utvrdio da zabrana rada trgovina nedjeljom nije bila u skladu s Ustavom.

"Ustavni sud utvrdio je da mjera zabrane rada nedjeljom u utvrđenom razdoblju, iako je težila ostvarenju legitimnog cilja zaštite života i zdravlja građana nije ispunjavala zahtjeve razmjernosti", priopćio je Ustavni sud. 

Odluka Stožera za koju su nam, a Index je prvi Stožeru na presicama počeo postavljati pitanje njene opravdanosti, tvrdili da nije politička, nego striktno epidemiološka, sada je dakle proglašena - neustavnom.  

Pitali smo stoga ustavnog stručnjaka Đorđa Gardaševića, profesora s Pravnog fakulteta u Zagrebu, otvara li ovo mogućnost da oni čija su prava protuustavnom zabranom rada nedjeljom koju je donio Stožer tuže državu zbog naknade štete. 

Ustavni stručnjak za Index: Moguće su tužbe

Gardašević kaže kako ta mogućnost postoji.

"U slučaju kada Ustavni sud utvrdi neustavnost nekog propisa, teorijski postoji mogućnost da netko tko je primjenom tog propisa pretrpio štetu traži naknadu, ali to je postupak koji se ostvaruje pred građanskim sudovima. Tu oštećeni mora, između ostaloga, dokazati konkretnu štetu, njezinu visinu, kao i činjenicu da je ona nastala baš zbog nezakonitog propisa", pojašnjava za Index Gardašević. 

Što se tiče cijele odluke Ustavnog sada, Gardašević kaže kako je zasad prerano za analizu jer još nema cjelovitih odluka Ustavnog suda. 

Ustavna stručnjakinja: Jako me veseli ta odluka

Sve je komentirala i ustavna stručnjakinja Sanja Barić, profesorica na riječkom Pravnom fakultetu koja se posebno osvrnula na odluku o zabrani rada nedjeljom. 

"Znali smo i da će sadržaj biti ovakav, s obzirom na ovakav odmak u odlučivanju, u odnosu na to kada su te odluke bile donesene. Ništa me nije iznenadilo, iako me jako razveselila ova priča o radu nedjeljom, što je Ustavni sud sam uočio, iako nije bio upitan", ističe Barić. 

Božinović i dalje tvrdi da je odluka bila epidemiološka, a ne politička

Šef Stožera koji je donio neustavnu odluku i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović večeras je, pak, u Dnevniku Nove TV i dalje tvrdio da je odluka Stožera o zabrani rada nedjeljom bila striktno epidemiološka, a ne politička. 

"Ta odluka nije bila politička, ona je bila donesena na temelju epidemiološke struke. Struka je tako procijenila. Ne bih komentirao tu odluku Ustavnog suda, mada je Ustavni sud kazao da je odluka bila legitimna, međutim da nije bila razmjerna, a tek ćemo vidjeti kako oni to obrazlažu. Siguran sam da je i javnost shvatila da je to bila odluka koja je bila posvećena zaštiti života i zdravlja ljudi", rekao je Božinović.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.