Škare-Ožbolt o aferi Dnevnice: U tri Vlade se uhodano krao novac - što je radila unutarnja kontrola?

Foto: FAH

NOVI obrat u aferi Dnevnice danas je u emisiji Studio 4 HRT-a komentirala Vesna Škare-Ožbolt, bivša ministrica pravosuđa.

Ona je napomenula da zajednička konferencija za medije jednog premijera i državnog odvjetnika nije presedan.

"2007. ili 2008. godine održali su sličnu konferenciju za medije tadašnji premijer Ivo Sanader i glavni državni odvjetnik tada Mladen Bajić na kojoj su izvijestili o uhićenju ljudi iz Fonda za privatizaciju. Radilo se o tzv. aferi ' Peka'. Onda je Sanader izjavio da su uhitili softwarea ali treba naći hardver, a nakon nekoliko godina je Mladen Bajić uhitio Sanadera", podsjetila je.

Smatra da je premijer Plenković postupio dobro.

"Iz njegovih izjava se moglo iščitati da istražuje, da mu je stalo do toga da se ne okrivi samo jedna osoba, nego da se istraži sve i da se utvrdi tko uzima novac. Pokazao je da mu je stalo do pravne države i u samoj Vladi", kaže Škare-Ožbolt..

Komentirala je i najavljenu sjednicu saborskog Odbora za Ustav o ovom pitanju.

Uhodani mehanizmi za krađu

"Treba se vidjeti tko su ti koji u tri Vlade hladno i proračunato uzimaju novce. Premijeri se mijenjaju, a netko uhodanim mehanizmima krade novac. Mi ništa ne znamo o ovome, samo vidimo površno ponašanje šefova ureda koji nisu kontrolirali putne naloge. Što je radila unutarnja kontrola, pa državna revizija?", upitala je.

Po njezinom mišljenju ovaj je slučaj zapravo problem nacionalne sigurnosti jer nije riječ samo o novcima, nego o načinu, o postupanju nižerangiranih službenika, koji bi trebali, kaže prolaziti svake godine sigurnosne provjere.

Neophodno je, kaže Vesna Škare Ožbolt, provjeriti svaki putni nalog kako bi se vidjelo dokle sve seže.

"Trebaju se preispitati i ljude u USKOK-u kako su radili provjeru, možda samo bombastično i površno. Teatralan način privođenja treba spustiti na drugi razinu. Jučer je Saucha bio meten po podu, danas je već žrtva, državni odvjetnik treba prokontrolirati posao USKOK-a", poručuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.