Humanitarna organizacija Oxfam optužena za prikrivanje skandala s prostitucijom

Screenshot: YouTube
 
BRITANSKOJ humanitarnoj organizaciji Oxfam, s podružnicama diljem svijeta, prijeti ukidanje državnog financiranja zbog skandala s prostitucijom, javljaju britanski mediji.
 
Organizacija je optužena za skrivanje rezultata istrage optužbi protiv osoblja, koje navode da su radnici Oxfama unajmljivali prostitutke tijekom operacije pomoći Haitiju nakon razornog potresa u 2010. godini. Oxfamova istraga dovela je do otkaza četvero ljudi, a troje je podnijelo ostavke, uključujući direktora organizacije za Haiti, piše BBC. Međutim, organizacija nije otkrila detalje koji su doveli do otkaza i ostavki osoblja.
 
Glavni direktor Oxfama Mark Goldring izjavio je da organizacija nije bila obavezna otkriti detalje jer je istraga bila unutarnja. Također je rekao da se ispričava zbog ponašanja radnika optuženih za plaćanje haićanskih prostitutki, koje je ugrozilo "cijelo osoblje, sve volontere i stotine tisuća ljudi koje podupiru organizaciju svakog mjeseca".
 
 
"Jesu li prostitutke bile maloljetne ili nisu?"
 
Oxfam poriče skrivanje rezultata istrage i službenici organizacije sastat će se s državnom tajnicom za međunarodni razvoj Penny Mordaunt, koja je izjavila da Oxfam mora predočiti dokaze o tome što je istraga otkrila, ili riskira gubitak državnog financiranja.
 
Bivši UN-ov savjetnik Andrew MacLeod, koji radi za organizaciju za borbu protiv seksualnog iskorištavanja Hear Their Cries, izjavio je da bi slučaj trebala preuzeti policija: "Neka policija obavi istragu. Jesu li prostitutke bile maloljetne ili nisu?" rekao je za BBC. Oxfam je odbacio tvrdnje da se radilo o maloljetnicama.
 
Oxfam je najavio uvođenje novih mjera za prevenciju i rješavanje problema seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja. Ranije je Mordaunt izjavila da je "moralno vodstvo Oxfama zakazalo" te da su "apsolutno pogriješili što nisu objavili detalje" optužbi i istrage. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.