HRVATSKO PRAVOSUĐE

Okrutno ubijeni čovjek u Omišu možda bi još bio živ da je sud radio svoj posao

Foto/video: Pixsell/Miranda Cikotic

SPLITSKI Općinski sud pune četiri godine nije ni započeo raspravu u predmetu protiv Jerka Pirića, optuženog za podmetanje požara u ugostiteljskom objektu u Pisku. U međuvremenu, Pirić je zatvoren zbog sumnje na to da je krajem prošle godine naručio likvidaciju čovjeka čiji je kafić navodno zapalio.

>> Uhićeni organizatori brutalnog ubojstva u Omišu, policija otkrila i ubojicu

Optužnica Piriću za paljenje kafića potvrđena je u rujnu 2016.

Pirić je, naime, bio suvlasnik kafića s Karmelinom Fistanićem, ali su se razišli pa je Pirić, smatraju "tijela kaznenog progona", u taj kafić podmetnuo požar. Općinsko državno odvjetništvo u Splitu 30. lipnja 2016. godine optužilo ga je "zbog kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215. Kaznenog zakona".

Optužnica je "potvrđena kao osnovana rješenjem optužnog vijeća Općinskog suda u Splitu dana 27. rujna 2016.", izvijestili su nas iz Općinskog državnog odvjetništva.

Bilo je dovoljno vremena utvrditi je li kriv

Do ove 2020. godine bilo je, dakle, sasvim dovoljno vremena da sud utvrdi je li Pirić osnovano optužen ili su državno odvjetništvo i policija zabrljali. No ne samo da se to nije dogodilo nego je 9. studenoga 2019. godine Fistanić brutalno smaknut na Jadranskoj magistrali, na skretanju nedaleko od Omiša.


Automobil u kojem je smaknut Karmelino Fistanić

Fistanić je brutalno smaknut pred djevojkom, usred bijela dana

O ubojstvu se pisalo danima. Fistanić je ubijen usred dana, oko 14 sati, dok je sjedio s djevojkom u automobilu parkiranom pored Jadranske magistrale. Ubojica mu se približio na motoru i kroz otvoreni prozor ustrijelio ga u vrat. Fistanić je odmah preminuo.

"Čuli smo da žena vrišti i viče upomoć. Sin je izletio na balkon, a svi su onda otišli dolje. Cura je izašla iz auta, on je bio propucan u vrat. Jedan momak mu je držao ruku na vratu. Djevojka je bila van sebe, čupala je kosu", govorila je jedna od svjedokinja Indexu.

Policija je brzo odradila posao i već sljedećeg mjeseca privedeni su osumnjičeni za ubojstvo: Stipe Ringwald, kojeg se tereti za egzekuciju, Vlado Zolota, navodni pomagač, te Pirić kao naručitelj.


Stipe Ringwald, kojeg se sumnjiči za ubojstvo Karmelina Fistanića. Foto: Sibenik.in

>> Ovo je ubojica iz Omiša - kriminalac sa stotinama prijava zbog droge i nasilja

Zbog toga Pirić sada u zatvoru čeka suđenje.

Zanimalo nas je što se događalo na splitskom Općinskom sudu kada četiri godine nije uspio napraviti baš ništa suvislo sa suđenjem Piriću za prvo kazneno djelo za koje ga se tereti. Obratili smo se sudu i Općinskom državnom odvjetništvu i evo što smo doznali.

Sutkinja otišla na porodiljni, sudac preopterećen

Prvo Tea Budimlić, predsjednica Kaznenog odjela splitskog Općinskog suda:

"Nastavno na Vaš upit mogu Vas izvijestiti da je raspravni spis nakon potvrđivanja optužnice formiran u listopadu 2016. nakon čega je bio dodijeljen u rad sutkinji koja je krajem 2017. počela koristiti rodiljni dopust te je predmetni spis, kao i 280 drugih, u veljači 2018. dobio u rad sudac Marijo Franetović. S obzirom na broj predmeta koje je dobio u rad predmetni sudac te činjenicu da i ostali suci Kaznenog odjela Općinskog suda u Splitu u prosjeku imaju oko 250 spisa u referadi, objektivno nije moguće da u svim spisima u referadi odmah po zaprimaju budu zakazana ročišta", veli sutkinja Budimlić, koja riječ "odmah" očito ne doživljava kao i mi.

Osim toga, nije nam jasno zašto neimenovana sutkinja, koja je bila na porodiljnom, nije započela raspravu od listopada 2016. do kraja 2017. godine, ni što se sucu Franetoviću sve događalo od veljače 2018. godine do danas. Ako su suci već toliko preopterećeni, bilo bi u redu da se lijepo kaže kako nema smisla tražiti sudsku pravdu jer je ona, kako se čini, rezervirana za rijetke. Među njima i one koji tužakaju novinare i medije, ali to je druga priča.

Na Sudu kažu da prednost daju hitnim predmetima

Nastavljamo citirati sutkinju Budimlić:

"Prema čl. 121. Sudskog poslovnika propisano je da nakon primitka spisa iz sudske pisarnice sudac rješava predmete redoslijedom njihova zaprimanja u sud, vodeći računa o predmetima koji su posebnim propisom utvrđeni kao hitni, a to su oni u kojima se okrivljenik nalazi u pritvoru ili istražnom zatvoru, maloljetnički predmeti, predmeti prema okrivljenicima s duševnim smetnjama, predmeti iz nadležnosti USKOK-a, predmeti ratnih zločina, predmeti povrede spolne slobode i predmeti zlouporabe droga, te drugi predmeti koji se po posebnim propisima smatraju hitnima. Stoga, imajući u vidu činjenicu da se u konkretnom slučaju ne radi o hitnom predmetu, jer okrivljenik nije lišen slobode u navedenom predmetu, to su u istome zakazane rasprave tek početkom 2020., odnosno 10. ožujka 2020. i 13. svibnja 2020.", piše sutkinja Budimlić.

Ima još: "Naime, zbog epidemije bolesti covid-19 u RH a radi zdravstvene sigurnosti djelatnika suda i stranaka, sukladno odluci predsjednice Općinskog suda u Splitu, redovan rad suda je bio prekinut od 18. ožujka 2020. do 11. svibnja 2020. Navedena odluka izmijenjena je na način da je rad organiziran na način da se održavaju samo hitna ročišta koja ne trpe odgodu, slijedom čega je sljedeće ročište zakazano za dan 14. svibnja 2020. odgođeno, a slijedeće zakazano za 16. rujna 2020."

I covid-19 je izlika za četverogodišnje odugovlačenje

Ukratko, od rujna 2016. do ožujka ove godine nije sazvana rasprava u postupku protiv Pirića jer je spis prvo došao na stol sutkinje koja je godinu dana kasnije otišla na porodiljni, a potom je prebačen preopterećenom sucu Franetoviću koji je zakazao raspravu tek nakon što je Pirić dospio u zatvor zbog sumnje da je organizirao Fistanićevu likvidaciju.

A onda je stigao i covid-19. I on je izlika za četverogodišnje odugovlačenje.

Što se događalo na Sudu? Iz državnog odvjetništva doznajemo da ročište "dana 10. ožujka 2020. nije održano zbog nedolaska optuženika Jerka Pirića koji se nalazi u Zatvoru u Splitu. Rasprava u ovom kaznenom predmetu je odgođena za dan 14. svibnja 2020. i ista nije održana. Optuženik Jerko Pirić optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Splitu optužen je zbog kaznenog djela ubojstva iz čl. 110. Kaznenog zakona, počinjenog na štetu Karmelina Fistanića."

Nisu ga uspjeli dovesti na sud iz zatvora

Zašto Pirić nije bio na raspravi zakazanoj za 10. ožujka, premda je u zatvoru, nismo uspjeli doznati. Znamo da je krajem ožujka objavljeno kako je prebačen iz splitskog u zagrebački pritvor, ali rasprava je, koliko vidimo, bila prije toga. Nadamo se da postoji neka komunikacija između splitskog suda i zatvora. Za odgodu ročišta zakazanog za 14. svibnja izlika je pandemija, to smo shvatili.

Uglavnom, čovjek je optužen u lipnju 2016. godine zbog kaznenog djela na štetu jedne osobe, optužnica je potvrđena u rujnu iste godine, od prosinca 2019. godine u zatvoru je zbog sumnje da je organizirao likvidaciju osobe oštećene prvim kaznenim djelom, a da do danas, kolovoza 2020. godine, za ono prvo kazneno djelo nije, zapravo, ni započeo sudski postupak.

Što da vam kažemo osim - Republika Hrvatska.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.