Sirijski režim prijeti da će ući u pobunjeničku enklavu u Alepu i uhvatiti navodne strane agente

Foto: FAH

PREDSJEDNICI Rusije i Irana Vladimir Putin i Hasan Ruhani, saveznici sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, razgovarali su jučer o mogućnosti za politički dogovor o ratu u Siriji nakon zauzimanja glavnog pobunjeničkog uporišta u Alepu.

Kako izvještava New York Times, do razgovora je došlo dan prije sastanka predstavnika Rusije, Irana i Turske u Moskvi, koji se održava danas. Na sastanku bi ove zemlje, koje sudjeluju na suprotnim stranama sirijskog rata, trebale naći zajednički jezik o budućnosti te zemlje.

Sirijska državna televizija najavila je da će danas biti dovršena evakuacija preostalih civila i boraca iz istočnog Alepa. Razloga za optimizam dala je i odluka Vijeća sigurnosti UN-a da odobri kompromisnu francusko-rusku rezoluciju o neodgodivom slanju UN-ovih promatrača koji bi nadzirali evakuaciju i "dobrobit civila" koji su ostali u istočnom Alepu. Više od stotinu pripadnika humanitarnog osoblja UN-a koji se već nalaze u Alepu mogu biti iskorišteni za tu svrhu, naveli su iz UN-a.

Sirijski ambasador: Cilj rezolucije UN-a je spašavanje stranih agenata

Francuski ambasador pri UN-u Francois Dellatre objasnio je da je cilj rezolucije "izbjeći nova masovna zvjerstva od strane snaga na terenu, pogotovo paravojnih".

S druge strane, sirijski ambasador Bašar al-Džafari ima nešto drugačije tumačenje. Al-Džafari je jučer izjavio da je pravi cilj rezolucije spašavanje inozemnih obavještajnih agenata za koje tvrdi da se nalaze u pobunjeničkoj enklavi, pri čemu je naveo i njihova imena i nacionalnosti. Njih šestorica su navodno iz Saudijske Arabije, a po jedan iz Turske, SAD-a, Izraela, Katara, Jordana i Moroka. "Uhvatit ćemo ih i pokazati vam ih", odlučno je izjavio al-Džafar.

U međuvremenu, još nekoliko stotina ljudi evakuirano je autobusima danas pod pratnjom Sirijskog crvenog polumjeseca i Međunarodnog komiteta crvenog križa. Crveni križ je objavio da je ukupno 25 tisuća Sirijaca pod njihovim nadzorom evakuirano iz istočnog Alepa otkad su se pobunjenici praktički predali sirijskoj vojsci u toj polovici grada, koja je dobrim dijelom pretvoren u ruševine. Stanovnici istočnog Alepa i predstavnici opozicije nazvali su evakuaciju prisilnim preseljenjem stanovništva.

Sirijska vojska zaprijetila da će ući u enklavu tijekom dana

Međutim, još tisuće civila i pobunjenika i dalje čekaju evakuaciju, za koju nije jasno hoće li biti dovršena danas. U međuvremenu, sirijska vojska zaprijetila je da će ući na posljednji komad teritorija koji još uvijek drže pobunjenici. Njihova saveznica, libanonska šijitska paravojska Hezbolah čije snage su također na terenu, upozorila je stanovnike da "što prije napuste" pobunjeničku enklavu.

Sirijski opservatorij za ljudska prava objavio je da je najmanje 15 tisuća ljudi, od čega 5 tisuća boraca, evakuirano od prošlog tjedna. U sklopu dogovora između dvije strane, ranjenici i bolesnici također su pod nadzorom Crvenog križa evakuirani iz šijitskih sela Fua i Kfarja. Hezbolah je objavio da je osam autobusa napustilo ova sela koja se nalaze u pobunjeničkom okruženju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.