Sirijski opservatorij za ljudska prava: Rusija u zračnim napadima ubila skoro 1400 civila

Foto: FAH

U RUSKIM zračnim napadima u Siriji ubijeno je skoro 1400 civila, priopćio je u subotu Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Moskva je prije četiri mjeseca pokrenula zračne udare na umjerenu sirijsku oporbu i borce radikalne sunitske Islamske države. Prema podacima SOHR-a, u ruskim zračnim napadima poginulo je također 965 boraca IS-a i 1233 pripadnika ostalih pobunjeničkih skupina.

Glavna sirijska oporbena skupina, koja u subotu odlazi na mirovne pregovore u Ženevu, zatražila je obustavu zajedničke rusko-sirijske zračne kampanje na čijem su udaru, kako tvrdi, uglavnom civili u područjima pod kontrolom pobunjenika. To je, ističu, preduvjet za sudjelovanje u pregovorima sa sirijskom vladom.

Zračni udari ruskog ratnog zrakoplovstva počeli su 30. rujna prošle godine kako bi se pomoglo predsjedniku Bašaru al-Asadu, čiji je režim vjeran saveznik Moskve.

Moskva tvrdi da je cilj njihovih napada teroristička Islamska država no pobunjenici i civili navode da su u ruskim zračnim napadima poginuli brojni civili tijekom neselektivnog bombardiranja područja naseljenih civilima i daleko od crte bojišnice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.