Širi se priča da su ovi neonacisti u Hrvatskoj izbjeglice iz Ukrajine. Nisu

Foto: Twitter/Antifa Vjesnik

NA DRUŠTVENIM mrežama su se ponovno počele širiti neistinite informacije o izbjeglicama iz Ukrajine. Naime, proruski Twitter profili su za dva muškarca s nacističkim tetovažama koji su snimljeni u Rijeci naveli da se radi o ukrajinskim izbjeglicama.

No zapravo se radi o neonacistima koji ne dolaze iz Ukrajine. Naime, muškarac obrijane glave je Mađar, član neonacističkog pokreta Krv i čast, a nedavno je posjetio Hrvatsku na jednom od skupova te grupe. Drugi muškarac još nije identificiran. 

Na fotografijama se mogu vidjeti dvojica muškaraca prekrivenih tetovažama s nacističkim simbolima. Muškarac s lijeve strane ima obrijanu glavu i tetovažu Adolfa Hitlera na leđima. Drugi ima kapu, bradu i tetovaže svastike. Obojica se smiju na plaži u kupaćim hlačicama. Na Twitteru stoji da su fotografije snimljene u kafiću Morski prasac u Rijeci, piše France 24.

Neonacistička grupa Krv i čast

Hrvatski Antifašistički vjesnik, koji redovito objavljuje tekstove o ekstremno desnim pokretima, uspio je identificirati muškarca obrijane glave. Objavio je da se radi o članu neonacističke grupe Krv i čast koji se zove Matu i koji je basist mađarskog benda Feher Vihar.

Krv i čast je ekstremno desna grupa koja promovira neonacističku glazbu, koja ima podružnicu u Rijeci. Pokret je zabranjen u Francuskoj 2019. Svake godine se u Rijeci, krajem lipnja ili početkom srpnja, organizira druženje u čast jednom od preminulih članova.

Telegram kanal Krv i čast Mađarska objavio je poruku o godišnjem okupljanju skupine u Hrvatskoj 2. srpnja. Kako navodi kanal, na okupljanje su došli članovi iz Hrvatske, Njemačke, Engleske, Mađarske, Slovenije i Švicarske. O Ukrajini nije bilo ni riječi.

Mađarska ultradesničarska stranica Nacionalista Zona objavila je fotografije Matua kako svira bas gitaru na koncertu 2018. Na fotografiji se vidi njegova tetovaža iznad obrve. Godine 2018. još nije imao druge tetovaže na licu, koje se vide na snimkama u Rijeci.

Antifašistički vjesnik je objavio i fotografije Matua na kojima se vidi kako sudjeluje u potezanju konopa u Budimpešti 15. kolovoza 2020. godine.

Priopćenje hrvatske policije

Hrvatska policija je zaprimila dojavu o muškarcima s nacističkim tetovažama 13. srpnja te je isti dan izašla na očevid.

"Putem aplikacije e-opažaj zaprimljena je dojava 13. srpnja oko 11 sati da se na plaži na području Kantride u Rijeci nalaze dvije muške osobe koje po tijelu imaju tetovirane nacističke simbole.

Odmah po dojavi, na plažu su upućeni policijski službenici koji su u razgovoru s osobljem ugostiteljskog objekta saznali da su spomenute muške osobe zaista bile na toj plaži, ali prije desetak dana", rekli su iz primorsko-goranske policije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.