Sindikat: Tražimo povišicu i za zaposlene na fakultetu, novac sigurno nije problem

Ilustracija: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Sindikat znanosti i visokog obrazovanja pozvao je danas vladu da povećanje plaća za 60 eura u državnom i javnom sektoru proširi i na sva znanstvena i znanstveno-nastavna radna mjesta, s obzirom na to da su prošli mjesec dobili povećanje osnovice od samo dva posto.

Sindikat smatra neprihvatljivim izostavljanje profesora i znanstvenika na fakultetima s popisa zaposlenika koji će dobiti dodatak na plaću koji je vlada ovog tjedna obećala za 219 tisuća zaposlenika.

"Novac sigurno nije problem, radi se o relativno malenom broju zaposlenika"

"Budući da premijer Plenković proširenje povišica na sve zaposlene na sastanku sa sindikatima nije odbio, očekujemo da će vlada u narednim danima povećanje plaća za 60 eura proširiti i na sva znanstvena i znanstveno-nastavna radna mjesta u našem sustavu.

S obzirom na višak proračuna ostvaren prošle godine te pozitivna fiskalna kretanja u ovoj godini, novac za tu namjenu sigurno nije problem jer je riječ o relativno malenom broju zaposlenika", stoji u njihovom priopćenju.

"Ove godine dobili povećanje osnovice od svega dva posto"

Iako podržava odluku vlade o povećanju plaća zaposlenima u javnim i državnim službama, kao i isplatu većih povišica onima s nižim koeficijentima, Sindikat tvrdi da su profesori i znanstvenici stavljeni u najnepovoljniji položaj u odnosu na sve ostale segmente javnih službi. Osim toga, njihove su plaće prošle godine snažno zaostale za dinamikom kretanja plaća u privredi.

"Taj se trend ove godine i intenzivirao. Prosječno povećanje plaća u privredi u prva četiri mjeseca iznosi 14 posto, a oni su dobili povećanje osnovice od svega dva posto u svibnju ove godine. Ovakav tretman najobrazovanijeg dijela društva nema racionalnog, ekonomskog ni političkog obrazloženja", naveli su.

Usporedbe radi, koeficijent za početnička radna mjesta istih kompetencija u sustavu zdravstva je za 30 posto veći, a napredovanje u plaćama bitno brže, napominje Sindikat koji najavljuje da će "poduzeti sve aktivnosti koje od njega zatraže članovi u interesu zaštite njihovog položaja".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.